Gaziantep saldırısında detaylar belli oldu

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nün girişinde meydana gelen bombalı araçlı saldırıda şehit olan polis sayısı ikiye yükseldi.

Google Haberlere Abone ol
Gaziantep saldırısında detaylar belli oldu
Gaziantep'te bugün meydana gelen bombalı saldırıda sabah saatlerinde yaralanan polislerden biri daha hayatını kaybetti. Sabah saatlerinde meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre bir polis memuru şehit olmuştu, 19'u polis olmak üzere 23 kişi yaralanmıştı. Saldırının pazar günü meydana gelmesi daha fazla can kaybının yaşanmasını engellemişti. Olay yerinde dört de sivilin yaralandığı öğrenildi. Patlama sonrasında polis tarafından yapılan soruşturmada ve düzenlenen operasyonda bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin IŞİD mensubu bir şüphelinin babası olduğu belirtiliyor. 

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü binası önünde bugün saat 09.30 sıralarında bombalı araçla saldırı düzenlendi. Vali Yerlikaya, saldırıda 2 polisin şehit olduğunu, 19'u polis 23 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü binası önünde bugün saat 09.30 sıralarında bombalı araçla saldırı düzenlendi. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, saldırıda 2 polisin şehit olduğunu açıkladı.

Valilik'ten daha sonra yapılan açıklamada  "İl Emniyet Müdürlüğü binasının da bulunduğu 36004 nolu cadde üzerinde bomba yüklü bir araç infilak ettirilmiştir. Saldırıda 2 polis memurumuz şehit olurken, 19 polis ve 4 sivil vatandaşımız yaralanmıştır" denildi. 

Olayın ardından camları kırık beyaz renkli bir hafif ticari aracın arandığı belirtildi. Bölgeye giden tüm yollar güvenlik amacıyla kapatıldı.

OTOMATİK SİLAHLARLA ATEŞ AÇTILAR

1 Mayıs nedeniyle çevresi bariyerle kapatılmış olan Emniyet Müdürlüğü önündeki bölgeye iddiaya göre iki araç barikatı aşarak girdi. İlk anda otomatik silahla ateş açan teröristler, polislerin karşılık vermesinin ardından kaçarken, peşinden gelen ikinci araçtaki bomba infilak ettirildi. Emniyet Müdürlüğü binasına yaklaşık 10 metre mesafede meydana gelen patlamayla bölgede can pazarı yaşanırken, olay yerine çok sayıda sağlık, kurtarma ile zırhlı polis ekibi sevk edildi. Patlama ve silahlı saldırıda yaralanan çoğunluğu polis 10’u aşkın kişi ambulanslarla ilk müdahalelerinin ardından kentteki hastanelere kaldırıldı.

 CANLI BOMBANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU İDDİASI

Patlamanın ardından inceleme başlatan polis, iddiaya göre, bombalı araçla saldırıdüzenleyen kişinin kimliğine ulaştı. Saldırıya düzenleyen İsmail G.'nin evine operasyon düzenleyen polis, baba Süleyman G.'yi gözaltına aldı. Bu esnada babanın bağırması üzerine yaklaşık 20-30 kişilik bir grup babaya saldırdı. Araya giren polis ekipleri grubu sakinleştirirken, baba gözaltına alındı.

IŞİD OPERASYONU DÜZENLENDİ

DHA'nın geçtiği habere göre ise Gaziantep’te 2 polisin şehit olduğu, 18’i polis 22 kişinin yaralandığı bombalı saldırının ardından polis ekipleri CumhuriyetMahallesi’ndeki bir eve operasyon düzenledi. Baskında; saldırıyı gerçekleştirdiği ve patlamada parçalanarak ölen ve IŞİD üyesi olduğu önü sürülen İsmail G.’nin babasının de aralarında bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı. Yetkililer, saldırıyı gerçekleştirdiği tahmin edilen ve parçalanarak ölen kişinin İsmail G. olup olmadığının da yakınlarından alınacak örneklerin eşleştirmesi ile kesinlik kazanacağını kaydetti.

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda şehit olan polislerin isimleri belli oldu. Saldırıda ilk şehit olan polis memurunun Koruma Şube’de görevli Şanlıurfa nüfusuna kayıtlı polis memuru Serdar Şakir, hastanede şehit olan ikinci polis memurunun Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli Hatay nüfusuna kayıtlı Yusuf Erin olduğu ifade edildi.

GÜÇLÜ İSTİHBARAT VARMIŞ

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü terör ve istihbarat birimleri bir süre önce, kentte güvenlik güçlerine yönelik terör saldırısı olabileceği bilgisine ulaştı. İstihbarat birimleri, teröristlerin bomba yüklü araçla özellikle polislerin yoğun olduğu bölgede saldırı gerçekleştireceğini saptayınca, alarm durumuna geçildi. Polis, kentte güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı, personeli uyardı.Günler öncesinden alarm durumuna geçen Emniyet Müdürlüğü, polislerin kullandığı servis araçlarının saatlerini ve güzergahlarını günlük olarak değiştirerek olası saldırıları önlemeyi hedefledi. Bugün de 1 Mayıs nedeniyle polislerin Emniyet Müdürlüğü önünde toplanıp, midibüs ve otobüslerle görev alacakları eylem bölgelerine gitmesi planlanıyordu. Ancak, terör saldırısı istihbaratı nedeniyle dün gece bu uygulama iptal edildi ve polislerden evlerinden görevlendirildikleri alana gitmeleri istendi.Kuvvetli istihbarat nedeniyle polis, Emniyet Müdürlüğü önünden geçen Vergi Dairesi ile Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binası önünden geçerek Muammer Aksoy Bulvarı'na bağlanan yaklaşık 200 metrelik yolu da bariyerlerle trafiğe kapattı. Ancak, sabah saatlerinde Muammer Aksoy Bulvarı üzerinden bariyerleri geçen ve bu sırada Emniyet Müdürlüğü önündeki kulübede görevli olan polislerin ateş açarak durdurmaya çalıştığı bomba yüklü araç tam Emniyet Müdürlüğü giriş kapısının bulunduğu bölgede patlatıldı. Patlamada bu sırada nöbetçi kulübesinde görevli polis memuru şehit oldu.

1 MAYIS VE SALDIRI SAATİNİ ÖZELLİKLE SEÇMİŞLER

Güvenlik kaynakları, saldırıda 1 Mayıs tarihinin ve patlama saatinin özellikle seçildiğini söyledi. Kaynaklar, saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü mensubunun 1 Mayıs nedeniyle görev alacak personelin Emniyet Müdürlüğü önünde toplanarak dağılacağını tahmin ederek saldırıyı bu noktada gerçekleştirdiğini kaydetti.

Önceden alınan önlemler ile daha büyük facianın önlendiğini kaydeden güvenlik kaynakları, parçalanan minibüste yapılan ilk incelemede patlamada kullanılan patlayıcının cinsinin TNT olduğunun belirlendiğini bildirdi.Patlamada kullanılan patlayıcının miktarının henüz netleşmediğini ama çevreye verdiği zarar göz önünde tutulduğunda en az 300 kilo olduğunu kaydeden güvenlik kaynakları, patlayıcıya ayrıca daha fazla can alması için demir parçacıklar, şiddetini de artırması için gübre ile güçlendirildiğini belirtti.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Gaziantep'te bomba yüklü araçla gerçekleştirilen terör saldırısının ardından yayın yasağı getirildi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, yasak kararının 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındığı belirtilerek şöyle denildi:

"01.05.2016 Tarihinde ilimiz Şehitkamil İlçesi İncilipınar Mahallesi 4 nolu cadde üzerinde gerçekleştirilen bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi olayı hakkında Gaziantep 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 01.05.2016 tarih ve 2016/2926 D.İş. sayılı kararı ile 5187 Sayılı Yasanın 3/2 maddesi uyarınca “yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve buna benzer yayın yapılmasının yasaklanmasına" karar verilmiştir."



 

Yorumlar