Gaz fişeğiyle ölen Mehmet haklı bulundu

Anayasa Mahkemesi 7 yıl önce Cizre'deki toplumsal olaylar sırasında başına gaz fişeği isabet eden 1,5 yaşındaki çocuğun ailesi tarafından açılan davada aileyi haklı buldu

Google Haberlere Abone ol
Gaz fişeğiyle ölen Mehmet haklı bulundu

Son Haberler Logo

Anayasa Mahkemesi (AYM), Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 2009 yılında annesinin kucağında bulunduğu sırada jandarma eri H.A.'nın attığı gaz bombası fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ölen 1.5 yaşındaki Mehmet Uytun için 5.5 yıl sonra 'hak ihlali' kararı verdi.

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 9 Ekim 2009 günü Mehmet Uytun, evlerinin balkonunda annesinin kucağında bulunduğu sırada toplumsal olaya müdahle eden jandarmanın attığı gaz bombasının fişeği başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Mehmet 10 gün sonra da hayatını kaybetti.

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı gaz fişeği attığı tespit edilen asker H.A. için kaymakamlıktan soruşturma izni istedi. Ancak kaymakamlık aile ve avukatlarının başvurusunu reddedince aile bu kez Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Oradan da sonuç alamayan Uytun ailesi, davayı bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Anayasa Mahkemesi, soruşturmanın etraflıca yürütülmediğine hükmetti. Mahkeme kararında, "Sonuç olarak anayasanın 17'inci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının gerektirdiği etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edildiğine karar verilmiştir." denildi.

Yorumlar