Diyarbakır belediyesi ilaçlama yapmadı, şehri sinekler sardı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin baharla birlikte gerçekleştirmesi gereken ilaçlamayı yapmaması nedeniyle şehri sinekler sardı

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır belediyesi ilaçlama yapmadı, şehri sinekler sardı
Diyarbakır’da havaların ısınmasının ardından sinek sorunu had safhaya çıktı. Halk ilaçlama yapılmadığını, Halk Sağlığı Müdürlüğü belediyenin geç kaldığını, belediye ise ihale yüzünden gecikme olsa da ilaçlama yaptıklarını söylüyor. 

Diyarbakır’da bu sene önceki yıllara göre daha çok sinek var. Karasinek, sivrisinek ve üvez sineği, kent merkezinde, çevre mahalle ve köylerde yaşayan insanların şikayetine yol açıyor. 

Sineklerin yol açtığı sıkıntıyı yaşayan yerlerden biri Diyarbakır’a üç kilometre uzaklıktaki Talaytepe Mahallesi. Hayvancılığın yapıldığı mahallede kaçınılmaz olarak sinek var ancak bu yıl mahallede yaşayanların anlattığına göre ‘nefes almak bile zor’. Mahalle sakinlerinden Mehmet Şah Filiz, her sene yapılan ilaçlamanın bu sene yapılmadığını belirterek, “İlaçlama yapılmadı bu sene, bir kez gelip su birikintilerine sıktılar ama onun dışında yok. Her sene yapılırdı ilaçlama ve rahat ederdik. Belediyeyi arıyoruz bize diyorlar ki, ‘İlaçlama için ihâle sonuçlanmadı’, o nedenle ilaçlama yapamıyorlar.” dedi. 

Mahalle Muhtarı Fethi Kavut da sineklerden şikâyetçi. O da Mehmet Şah Filiz gibi bu sene belediyenin ilaçlama yapmadığını ve yaşadıkları sıkıntının nedeninin bu olduğunu anlatıyor.

Abdullah Filiz çocukların mikrop kaptığını doktordan öğrenmiş. Köylülerden Abdullah Filiz, çözüm için Halk Sağlığı Müdürlüğü'nü aradıklarını anlatıyor: “Her sene ilaçlama vardı. Bu sene yok. Gelip hem ahırları hem çevreyi ilaçlıyordu belediye. Ama bu sene aradığımızda geleceklerini söyledikleri halde gelmediler. Onlar gelmeyince Halk Sağlığı’nı aradık. Durumun çok beter olduğunu söyleyince gelip ilaçladılar. Normalde belediyenin yapması lâzım.”

BELEDİYENİN SAVUNMASI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Rıfat Mertoğlu, iddiaların aksine ilaçlama konusunda faaliyetlerinin program dâhilinde devam ettiğini, soğuk sislemenin (ULV) ise çok anlamlı olmamakla birlikte başladığınI belirterek şunları söyledi: “İlaçlama ile ilgili ihalemize giren iki firmanın birbirlerini şikâyet etmeleri nedeniyle bir gecikme yaşandı. İhalemiz sonuçlandı ve bu ayın 11’inde sözleşme imzaladık. Ancak doğrudan temin yaparak larvalara yönelik ilkbahar kontrol çalışması, kış kontrol çalışması ve yaz kontrol çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Pek çok risk teşkil edebilecek alanı ilaçladık. İnsanların rahatsız oldukları haşere, Üvez sineği dediğimiz canlı türü. Işığa gelen bu sinekler sivrisinek ile karıştırılıyor çoğu zaman. Zararsızdır ve bunlara dönük bir mücadele biçimi yok. Hava ısısı 20 dereceyi bulduğunda kendiliğinden yok oluyorlar.”

Kaynak: El Cezire

Yorumlar