CHP'lilerin 10. Yıl Marşı protestosuna gazlı müdahale

Bolu'da CHP'liler tarafından düzenlenen 10. Yıl Marşı protestosuna polis gazla müdahale etti

Google Haberlere Abone ol
CHP'lilerin 10. Yıl Marşı protestosuna gazlı müdahale
BOLU'da, 10'uncu Yıl Marşı'nın okullarda çalınmasını yasaklayan İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz'i protesto için toplanan grubun İl Milli Eğitim Müdürlüğü kapısına siyah çelenk bırakmasına polis izin vermedi. Barikatı aşan gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Gazdan etkilenen CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve çok sayıda kişi ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

CHP İl Teşkilatı, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen'in de aralarında bulunduğu çeşitli sendikaları üye yaklaşık 250 kişilik grup, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak okullarda 10'uncu Yıl Marşı'nın çalınmasını yasaklayan Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz'i protesto etmek istedi. Müdürlük girişine yaklaşık 100 metre kala barikat kuran polis, aralarında CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir'in de bulunduğu grubun geçişine izin vermedi. Müdürlük önüne daha önce gelen kişiler de İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya'nın talimatıyla barikatın arkasına alındı. Kalabalığın birakata yüklenmesi üzerine 10 metre ileriye ikinci bir barikat kuruldu. Daha sonra ilk barikat kaldırıldı.

BOLU VALİSİ'NİN TALİMATIYLA

İkinci barikata kadar ilerleyen kalabalık ile basın açıklaması yapan Milletvekili Tanju Özcan, 10'uncu Yıl Marşı'na, Cumhuriyete sahip çıkmak için toplandıklarını, ancak Bolu Valisi Aydın Baruş'un talimatıyla anlaşılmaz bir şekilde engellenmek istediklerini söyledi. 10'uncu Yıl Marşı'nın emparyalizme karşı verilen bir mücadelenin sonunda kazanılan Kurtuluş Savaşı akabinde kurulan Cumhuriyetle ilgili olduğunu söyleyen Özcan, "10'uncu Yıl Marşı bunları rahatsız ediyor. Anadolu'da böyle müdürler çok. Bilerek yapıyorlar. Parmak kaldırıyorlar. Saray'daki zatı muhterem görsün, 'Ben de parmak kaldırıyorum' demek için yapıyorlar. Birileri de buna sessiz kalmamızı bekliyor. Biz böyle bir şeye sessiz kalabilir miyiz? Cumhuriyet'le, Atatürk'le sorunu olanın bizimle de sorunu vardır. Bizim böyle bir şeyi kabul edebilmemiz mümkün değil. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

BİBER GAZLI MÜDAHALE

Ardından Tanju Özcan, üzerinde 10'uncu Yıl Marşı yazılı olan siyah çelengi kalabalık ile birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü kapısına bırakmak istedi. Ancak polis Tanju Özcan'ı, çelengi heyetiyle birlikte kendisinin bırakmasını istedi, aksi halde müdahele edecekleri yönünde uyardı. Buna rağmen kalabalığın barikata yüklenip aşması üzerine polis biber gazıyla müdahale etti. Milletvekili Tanju Özcan ile eyleme katılan çok sayıda kişi ve basın mensupları biber gazından etkilendi. Biber gazına maruz kalanlar çevredeki binalara ve işyerlerine sığındı. Tanju Özcan ve gazdan etkilenen diğer eylemciler ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Bir süre sonra tekrar toplanıp siyah çelengi barikatın önüne koyan grup, saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı ve 10'uncu Yıl Marşı'nı okuduktan sonra dağıldı.

Yorumlar