Beşiktaş'taki tarihi çeşmeler restore edildi

Belediye Başkanı Hazinedar, "Birileri Osmanlı'yı kendi dar açılarından değil, bir bütün olarak görsünler. Her yönüyle tarihe sahip çıktım" dedi

Google Haberlere Abone ol
Beşiktaş'taki tarihi çeşmeler restore edildi

Beşiktaş Belediyesi tarafından restore edilen 23 çeşme hizmete açıldı.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Ortaköy'deki Büyük Mecidiye Camisi yanındaki restorasyonu tamamlanan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Çeşmesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, belediye bünyesinde kurulan Koruma Uygulama Denetleme Bürosu (KUDEB) ve Plan Proje Birimi uzman mimarlarının çalışmaları sonucunda ilçedeki tarihi çeşmelerin yenilendiğini söyledi.

Tarihi çeşmelerin önemine değinen Hazinedar, "Çok ciddi bir iş yapıldı. Bütün yasal ve teknik koşullar yerine getirildi. Çeşmelerimizi suyla kavuşturacağız. Çeşmeler bir simge. Beşiktaş'taki tarihi çeşmelerin onarımını yaptık. Tarihimizde her birinin ayrı bir yeri olan, hepsi ayrı bir şaheser olan bu kültür eserlerini suyla kavuşturmak istedik. Bu amaçla kentteki 23 çeşme temizlendi, restorasyonu yapıldı ve halkın hizmetine sunuldu." dedi.

Hazinedar, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Çeşmesi'nin 1723'te yapıldığını belirterek, şöyle devam etti: "Yenilenen çeşmeler arasında, 1682, 1861 gibi çok eski tarihlerde yapılan eserler de var. Çeşmeler, zamanla araçlardan çıkan titreşim ve egzozun yanı sıra bilinçsizce yaklaşımlar nedeniyle tahrip edildi, muslukları çalındı. Şimdi ise temizlik ve bakımları yapıldı. Bugün bu açılışla, geçmişi bugünle buluşturup, geleceğe taşıyoruz. Hedefimiz, bütün Beşiktaş çeşmelerini yıl sonuna kadar akar hale getirmek. Sırada kent sınırları içindeki 63 tarihi çeşmenin tümünü restore etmek var. Bu çeşmelerin tadilatları yapılacak. Bu projeyi çok önemsiyoruz."

Osmanlı döneminde önemli hizmetler yapıldığını dile getiren Hazinedar, "Osmanlı padişah ve halifelerinden Abdülmecid, sanat alanında çok ciddi işler yaptı. Birileri Osmanlı'yı kendi dar açılarından değil, bir bütün olarak görsünler. Buna, içinde bulunduğum, temsil ettiğim siyasi meşrebin kendi günlük siyasi menfaatleri ya da duruşuna göre bakılmasına müsaade etmedim. Buna böyle baktırmadım, bakmadım. Her yönüyle tarihe sahip çıktım. Tarihi eleştirirken de tarihi yıkmak, tarihi şahsiyetleri siyasi polemik yapmak için değil, onlara sahip çıkmak için bunu yaptım." şeklinde konuştu.

Murat Hazinedar, konuşmasının ardından katılımcılarla kurdele keserek açılışını yaptığı çeşmeden su içti.

Yorumlar