Asfaltta yumurta pişirdiler

Manisa Valiliği, sıcaklığın 41 dereceye ulaşması nedeniyle kronik hastalığı olan kamu görevlilerine bugün ve yarın idari izin verdi. Akdeniz şehri Merin'de ise vatandaşlar asfaltta yumurta pişirdi.

Google Haberlere Abone ol
Asfaltta yumurta pişirdiler
Tüm yurdu etkisi altına alan sıcak hava, Mersin'de de etkisini gösteriyor. Hava sıcaklığının nemle beraber 50 dereceyi bulduğu Mersin'de vatandaşlar asfaltta yumurta pişirdi. Sıcak havadan bunalan vatandaşlar sahil kenarlarında, ağaç gölgelerinde serinlemeye çalışırken, çocuklar ise denize giriyor. 

Hafta sonundan beri etkili olan sıcak havalar, tüm ülkede etkisini sürdürmeye devam ediyor. Hava sıcaklıkları ülke genelinde mevsim normallerinin 5 ile 9 derece daha üstünde seyrederken, yetkililer hava sıcaklıklarının 2 ile 4 derece daha artacağını bildirdi. Mersin'de de Afrika sıcaklıkları etkili olurken, vatandaşlar serinlemek için farklı yöntemler deniyorlar. Hava sıcaklığının nemle beraber 50 dereceyi bulduğu Mersin'de bir genç asfaltta yumurta pişirdi. Cüneyt Acer isimli genç İnönü Bulvarı üzerindeki balıkçı barınağı önünde asfaltta pişirdiği yumurta ile sıcak havanın etkisini gösterdi. Gencin kırdığı yumurta 5 dakika içinde pişti.

 Vatandaşlar ise sıcak havadan korunmak için yine ağaç altlarını seçti. Kimi vatandaş ailesiyle birlikte ağaç altında otururken kimi vatandaş ise yattı. Çocuklar ise yine denize girerek serinlemeye çalıştı. Sıcak havada yürüyen yaşlı bir çift, havanın çok sıcak olduğunu belirterek, "Böyle bir sıcak olamaz ya birden geldi. Daha önce Mersin'de böyle bir sıcağı hiç görmedik. Daha da artacağını söylüyorlar. Gerçi zamanı. Haziran ayındayız ama bugüne kadar havalar hep serin gitti. Bundan sonra da böyle sıcak olacak gibi. Güneşte gezemiyoruz, gezilir mi bu sıcakta. Bu sıcakta mecburiyetten geziyoruz. Yoksa gölgede oturacağız. Şu anda da gölge bir yer arıyoruz" ifadelerini kullandılar.

Meteoroloji yetkilileri Mersin'de önümüzdeki günlerde de sıcak havanın süreceğini, bundan dolayı özellikle yaşlı ve hamile kadınların güneşli havada çok fazla dolaşmaması uyarısında bulundu.

MANİSA 41 DERECEYİ GÖRDÜ

Manisa'da sıcak havalar nedeniyle kronik hastalığı olan kamu görevlileri, bugün ve yarın idari izinli sayıldı. Ege Bölgesi'nde geçen haftadan bu yana etkili olan sıcak hava, günlük yaşamı etkiliyor. Uzun yıllar ortalamasının 30-31 derece olduğu Manisa'da 41 derece civarında seyreden sıcak hava, serinlemek isteyenleri farklı arayışları yöneltti.

Vatandaşlar sıcağın etkisinden kurtulmak yüksek kesimlerin yanı sıra park ve ağaçlık alanlarda vakit geçiriyor. Bazı çocuklar ise tehlikeli olmasına rağmen şehir merkezinden geçen DSİ'ye ait sulama kanalına giriyor. Oyunu eğlenceye çevirmek isteyenler ise buzdolabı kapısını kayık olarak kullanıyor.

Şehrin farklı noktalarındaki süs havuzları da gün boyunca serinlemek isteyen çocukların akınına uğradı. Manisa Valiliği ise kronik hastalığı olan kamu görevlilerine, sıcak havalar nedeniyle bugün ve yarın idari izin verdi. Ayrıca vatandaşlar, mecbur kalmadıkça sıcaklığın yoğun olarak hissedildiği 10.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmamaları konusunda uyarıldı.

İZMİR ISSIZ KENTE DÖNDÜ

Son üç gündür Kuzey Afrika'dan gelen kuvvetli sıcak hava dalgasının etkisinde olan, İzmirbaşta olmak üzere Ege Bölgesi illeri, bugün rekor sıcaklıklarla kavruldu. Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre, sıcaklıklar mevsim normallerinin 10 derece üstünde seyretti. Sıcaklığın en son 1982 ve 2007 yıllarında 41.3 dereceye ulaştığı İzmir'de, bu değerler Konak Meydanı gibi kıyı kesimlerinde 37 dereceye çıktı, ancak hissedilen ise 39 derece oldu. Buca ve Adnan Menderes Havalimanı'nda sıcaklık 41 dereceyi buldu. Pazar günü 45.3 dereceyle Türkiye'deki en sıcak bölge olan Torbalı'daki değer bugün de gölgede 44 dereceye çıktı. İzmir'in yanı sıraManisa kent merkezi 42, Akhisar, Salihli ilçeleri 43, Aydın 43, kuzey bölümlerdeki Balıkesir 39,Çanakkale'de de 37 derece sıcaklık değerleri ölçüldü.

HALK GÖLGELİKLERE KOŞTU

İzmir'de her gün binlerce kişinin geçtiği tarihi Saat Kulesi'nin de bulunduğu Konak Meydanı, en ıssız günlerden birini yaşadı. Meydanı ziyaret eden yada işlerinden dolayı bölgeden geçmek zorunda kalan az sayıdaki kişi de gölgeliklerde serinlemeye çalıştı. Bazı vatandaşlar, güneşin direk ışınlarından şemsiyelerle yada şapkayla korundu. Meydandaki süs havuzu, serinlemek isteyen çocukların akınına uğradı. Çocuklar, bacaklarını suya sokup serinledi, büyükler ise serinlemek adına ellerini ve yüzlerini yıkadı. Rusya'dan gelip İzmir'e yerleşen Natali Gürtuna, ülkesinde sıcaklığın en fazla 30'lu derecelere çıktığını, burada aşırı sıcaklardan bunaldığını söyledi. İşleri dolayısıyla evden çıkmak zorunda kaldığını söyleyen Yalçın Özaydın da, "Sıcaklardan korunmak imkansız" dedi. Meydandaki güvercinlere yem satışı yapan NilüferKurcal da, şemsiyenin gölgesi altında satış yapmaya çalıştı.

AÇIK RENKLİ KIYAFETLERİ TERCİH EDİN

Aşırı sıcaklardan dolayı, İzmir Valiliği, bugün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli, hamile, kalp damar hastalığı, hipertansiyon, KOAH, diyabet, kanser gibi kronik hastalığı olan görevlileri idari izinli saydı. Yetkililer ayrıca sıcaklık tahminlerinin, gölgede ölçülen değerler olduğunu belirtti. Bu nedenle direk güneş ışınlarından kaçınılması ve açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi tavsiye edildi.

Yorumlar