İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da "Balfour" protestosu

- FKÖ Yürütme Konseyi Üyesi Ebu Yusuf: "Filistinlilerin bugün verdikleri bu mesaj, topraklarını Yahudilere veren İngiltere'ye göstermiş oldukları tepkinin teyididir" - Filistin Eğitim Bakanı Saydam: "İngiltere, Filistin halkı aleyhine büyük bir hata işlemiştir. Bu devlet, yaptığı zulümden dolayı özür dilemek yerine Balfour'u kutlayarak hâlâ hatasında ısrar ediyor" - Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanı Hüseyni: "İngiliz hükümetinin Balfour'un 100. yılında kutlama törenleri düzenlemesi Filistin halkının yaşadığı acıların yenilenmesine neden olmuştur"

Google Haberlere Abone ol
İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da "Balfour" protestosu

KUDÜS (AA) – Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılında işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te protesto gösterileri düzenlendi.

Batı Şeria'nın Nablus, Ramallah, Cenin, Beytüllahim, Tubas, El-Halil ve Eriha kentlerindeki gösterilere katılan binlerce Filistinli, taşıdıkları siyah bayraklar ve çeşitli dövizlerle İngiltere hükümetini protesto etti, özür dilemeye çağırdı.

Ramallah'ta Yasir Arafat Meydanı'ndan İngiltere Kültür Merkezi'ne doğru yürüyen Filistinliler, buradaki İngiliz yetkililere "özür" talebinin yazılı olduğu bir mektup teslim etti.

Gösteriye katılan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Filistinlilerin bugün verdikleri bu mesaj, topraklarını Yahudilere veren İngiltere'ye göstermiş oldukları tepkinin teyididir. İngiltere'nin yaptığı, sahip olmadığını hak etmeyenlere vermesi durumudur." dedi.

Balfour Deklarasyonu'na karşı Ramallah'ın farklı noktalarında başka etkinlikler de düzenlendi. İngiltere'nin sebep olduğu acıları anmak için siyah giyen yüzlerce Filistinli öğrenci, attıkları sloganlar ve taşıdıkları dövizlerle tepkilerini ifade etti.

Filistin Eğitim Bakanı Sabri Saydam ise Ramallah'ta “Balfour Karşıtı Maraton" adıyla düzenlenen yarışın ardından yaptığı açıklamada, "İngiltere, Filistin halkı aleyhine büyük bir hata işlemiştir. Bu devlet, yaptığı zulümden dolayı özür dilemek ve hatasını telafi etmek yerine Balfour'u kutlayarak hâlâ hatasında ısrar ediyor." diye konuştu.

- Doğu Kudüs'teki İngiltere Başkonsolosluğuna protesto mektubu

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te ise gösterinin adresi İngiltere Başkonsolosluğu oldu.

Konsolosluk önünde toplanan onlarca gösterici, Filistin bayraklarının yanı sıra taşıdıkları siyah bayraklar ve attıkları sloganlarla Balfour Deklarasyonu'nu ve İngiltere'yi protesto etti.

Aralarında Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanı ve Valisi Adnan el-Hüseyni'nin de olduğu Filistinli göstericiler, konsolosluk yetkililerine İngiltere'yi protesto eden bir mektup teslim etti.

AA muhabirine konuşan Filistinli Bakan Hüseyni, "İngiliz hükümetinin Balfour'un 100. yılında kutlama törenleri düzenlemesi ve deklarasyona olan güvenlerini tazelemesi Filistin halkının yaşadığı acıların yenilenmesine neden olmuştur." dedi.

İngiltere'de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun katılımıyla düzenlenecek kutlama törenini de protesto ettiklerini belirten Hüseyni, "İngiltere Başkonsolos Yardımcısına teslim ettiğimiz mektubumuzla Netanyahu’nun katılımıyla İngiliz Başbakanının düzenleyeceği kutlama törenine tepkimizi ortaya koyduk. Konsolosluk yetkilisi mektubumuzu İngiliz hükümetine ulaştıracağını ifade etti." diye konuştu.

Konsolosluk çevresinde güvenlik önlemleri alan İsrail polisi ise etrafa asılan Filistin bayraklarını indirerek gösteride Filistin bayrağı taşıyan bir Kudüslüyü gözaltına aldı.

Yorumlar