IŞİD son saldırıyı neden yaptı? YORUM

Güvenlik kaynakları, IŞİD'in havalimanı saldırısının örgüte vurulan son darbelere misilleme olduğunu düşünüyor

Google Haberlere Abone ol
IŞİD son saldırıyı neden yaptı? YORUM
İstanbul Atatürk Havalimanı'na bombalar ve silahlarla gelerek onlarca insanı katleden IŞİD militanlarının misilleme yaptığı değerlendiriliyor. Güvenlik kaynakları, örgüte son aylarda vurulan darbelerden sonra örgütün böyle bir karar almış olabileceğini belirtiyor. Özellikle örgütün Ankara ve Suruç eylemlerinin sorumlusu olduğu belirtilen Yunus Durmaz isimli elemanının öldürülmesinden sonra böyle bir karar alınmış olabileceği belirtiliyor.

Milliyet Gazetesi'nden Serpil Çevikcan güvenilk kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, örgütün asıl hedefi havalimanında en az 250 insanı katletmekti; ancak planlar güvenlik noktalarına takıldı. 

Örgütün misilleme kararı şu dört ana gerekçeye bağlanıyor: 

1) Bunlardan ilki, IŞİD’in Türkiye’deki liderlerinden, Gar ve Suruç saldırılarını organize eden Yunus Durmaz’ın yakalanacağı sırada kendini patlatarak ölmesi. Örgüt, Türkiye’deki üst düzey yöneticisine yapılan operasyona da karşılık verdi. 

2) Sınırın Suriye tarafında, “nokta atış” olarak nitelenen, spesifik ve örgütün canını çok yakan bazı operasyonlardan Türkiye’nin sorumlu tutulması.

3) Cerablus hattının ve dolayısıyla IŞİD’in geçiş yollarının büyük ölçüde kapanması, Menbic’de Avrupa, ABD başta olmak üzere Suriye dışındaki yerlerdeki eylemlerinin kararını aldığı ve planladığı “dış operasyon odasının” Demokratik Suriye Güçleri’nin başlattığı harekât sonrası rahat çalışamaz hale gelmesi gösteriliyor. Örgütün bu harekâttan sorumlu tuttuğu ülkelerden biri de Türkiye. 

4) İçeride örgüte dönük operasyonlar ve sınır hattı boyunca TSK tarafından IŞİD mevzilerine yapılan bombalamalar.

Yorumlar