Ekinci'den PKK'ya: Buna gücün yetmez evladım

HDP'nin düşüncelerine büyük önem verdiği Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Tarık Ziya Ekinci, PKK'nın çukur ve barikatlarla büyük bir yanlışa imza attığını, intihar ettiğini bir an önce silahları bırakması gerektiğini söyledi. Ekinci, Cemil Bayık'ın Erdoğan'la ilgili çıkışına ise "Senin buna gücün yetmez evladım" diyerek tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Ekinci'den PKK'ya: Buna gücün yetmez evladım

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden biri olarak bilinen Tarık Ziya Ekinci, PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'daki çukur ve barikat eylemlerinin halk desteği almadığını, tam tersine halkın tepkisine neden olduğunu belirterek örgütün intihar ettiğini söyledi. Ekinci, T24'ten Hazal Özvarış'a yaptığı konuşmada, PKK'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı devirmek için bu eylemleri yaptığını açıklamasına ise, "Senin gücün buna yetmez evladım" şeklinde tepki gösterdi.

HDP'nin PKK'yı silah bırakmaya ikna etmesinden başka bir yolunun bulunmadığını belirten Ekinci'nin konuşmasından ilgili bölümler şöyle: Aksi bir intihar girişimidir. Genelkurmay Başkanlığı’ndan alındığı söylenen rakamlar doğruysa, Suruç katliamından hemen sonra yapılan ilk hava operasyonlarında 200’e yakın kişi öldürüldü, Ağustos sonuna doğru 430 PKK’lının hava saldırılarıyla öldürüldüğü basına yansıdı. Sadece Cizre ve Sur’da 579 kişi öldürüldü, İdil’de 120... Sokağa çıkma yasaklarında toplam 1200 kişinin öldürüldüğü söyleniyor. Bunlar PKK militanı, sivillerden bahsetmiyorum. Bu kadar insan ölüme göndermenin ne anlamı var? Bir sonuç alma ihtimali yoksa karşınızdaki korkunç ve üstün bir güce sahipse, sizi yok etmeye karar vermişse, siz de ona boynunuzu uzatacak mısınız? Bence bunun adı savaş değil. Bir intihar girişimidir. Vietnam bir savaş yürüttü ama orada koşullar çok farklıydı, halk topyekûn ayaklanmıştı. Burada halkın katıldığını söylemek mümkün değil. Bu savaş sadece PKK militanlarıyla PKK sempatizanı gençliğin mücadelesidir.

Halkın yaşananlardan PKK'yı sorumlu tuttuğunu belirten Tarık Ziya Ekinci, "Suçluyorlar tabii. Yıllarca çalışmış, küçük bir kulübe yapmış, kendince sakin bir yaşam sürdürürken siz bu yaşamın son bulmasına ve sefalete atılmasına vesile oluyorsunuz. PKK’nin bunları görmesi ve buna göre bir yol çizmesi lazım. Şimdi PKK Orta Doğu’da, Suriye olayları vasıtasıyla ve geçirdiği 30 yıl boyunca bazı deneyimler elde etmiş olabilir. Ama bu kazanımlar Türkiye’nin ordusuyla baş edebilme imkânını vermez. Vur kaç hareketi olsa belki bir mesafe alınabilir… Ama cephe savaşı açıyorsunuz! Barikat kuruyorsunuz, sanki 18. asır Fransa’sıdır söz konusu olan! Ne kadar sürecek bu? İşte en kabadayısı 2 ay sürdü." dedi.

Tarık Ziya Ekinci, Cemil Bayık'ın "Amacımız Tayyip Erdoğan'ı devirmek" şeklindeki açıklamalarına ise, "Senin gücün buna yetmez evladım!" diyerek şöyle cevap verdi: Senin bunu böyle söylemiş olman neye yarar? Bunu söyleyecek kişinin siyasi bakımdan gücü olması lazım. Siyasi güç de HDP’de. O zaman sen, HDP’nin elini kolunu serbest bırakacaksın. Elinde silahla böyle bir sonucu elde edemezsin.

Yorumlar