Yunan adalarındaki kamplar kışa hazır değil

- BMMYK Yunanistan Temsilcisi Leclerc: - "BMMYK, adalardaki kamplarda kalabalığın azaltılması, barınakların iyileştirilmesi ve uygun ve yeterli yardım malzemelerinin sağlanması için adım atılması çağrısında bulunuyor" - "Kamplardaki aşırı kalabalık, yüzlerce çocuk, kadın ve erkeğin yetersiz ve kışa uygun olmayan barınaklarda uyumasına sebep oluyor"

Google Haberlere Abone ol
Yunan adalarındaki kamplar kışa hazır değil

ATİNA (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Yunanistan Temsilcisi Philippe Leclerc, Yunan adalarındaki sığınmacı kamplarının kışa hazır olmadığını vurgulayarak, gerekli yardım malzemelerinin sağlanması için adım atılması çağrısında bulundu.

Leclerc, yaptığı yazılı açıklamada, Yunan adalarına sığınmacı geçişinin son aylarda arttığına işaret etti.

Adalardaki kamplarda şartların giderek kötüleştiğini belirten Leclerc, "BMMYK, adalardaki kamplarda kalabalığın azaltılması, barınakların iyileştirilmesi ve uygun ve yeterli yardım malzemelerinin sağlanması için adım atılması çağrısında bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Leclerc, eylül ayında çoğunluğu Irak ve Suriye'den 5 bin sığınmacının adalara geçiş yaptığı bilgisini paylaşarak, "Kamplardaki aşırı kalabalık, yüzlerce çocuk, kadın ve erkeğin yetersiz ve kışa uygun olmayan barınaklarda uyumasına sebep oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Midilli Adası'ndaki Moria kampında bin 500 kişinin ısıtma, yalıtım ve zemini olmayan derme çatma çadırlarda kaldığına dikkati çeken Leclerc, Sisam Adası'nda 400 kişinin "çok zor koşullarda", 300 sığınmacının da kampta yer olmaması sebebiyle ormanlık alanda konakladığını kaydetti.

Leclerc, bu durumun, Midilli ve Sisam'da toplam 2 bin kişilik kapasitesi olan kamplarda 7 bin kişinin kalmasından kaynaklandığını vurguladı. Haziran 2016'dan bu yana toplam 13 bin sığınmacının adalardan ana karaya taşındığını anımsatan Leclerc, adalardaki iltica başvurularının daha hızlı sonlandırılması gerektiği uyarısında bulundu.

Yunanistan'ın Midilli, Sakız, Sisam, İstanköy ve İleryoz adalarında Türkiye-AB göçmen mutabakatı kapsamında tutulan yaklaşık 14 bin sığınmacı bulunuyor.

Uzun süren iltica işlemleri sebebiyle sığınmacılar, olumsuz kamp koşullarında aylarca beklemek zorunda kalıyor.

Yorumlar