Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi - Duruşmada, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler savunma yaptı

Google Haberlere Abone ol
Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler savunma yaptı.

Sanık Ramazan Ü, 15 Temmuz günü rutin mesaisine devam ettiğini, öğle saatlerinde bölüğün WhatsApp grubundan gelen mesajla akşam içtimasına gittiğini, içtima alanında tüm tabura 20.45 gece eğitimi olacağının aktarıldığını anlattı.

Gece taburda güvenlik tedbiri alınacağı emrinin iletilmesi üzerine 2 No'lu nizamiyeye geçtiğini anlatan Ramazan Ü, "Terör saldırısı istihbaratı geldiği için gece 01.00'e kadar nizamiye bölgesinde bulundum. İlerleyen saatlerde köprülerin kapatıldığına, darbe girişimi olduğuna yönelik Başbakanın açıklama yaptığını arkadaşlarımdan öğrendim. Daha sonra bulunduğum bölgeyi terk ederek, taburda sabaha kadar oturdum." ifadelerini kullandı.

Ramazan Ü, darbe girişiminde herhangi bir rolü olmadığını, verilen emirler dışında yasal olmayan hiçbir eylemde bulunmadığını öne sürerek beraatını talep etti.

Sanık Osman Y. de Jandarma Okullar Komutanlığında kursiyer teğmen olarak eğitim gördüğünü, FETÖ ve darbe girişimiyle bağlantısı olmadığını, bölük ve takım komutanlarının emirleri doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.

Akşam saatlerinde üsteğmen Muhlis Koçak'ın odasına çağırdığını ve gece eğitiminin sunumunu yapmasını emrettiğini ileri süren Osman Y, önceden planlanmış izini olduğunu ve memleketine gitmek istediğini komutanına bildirdiğini ancak Koçak'ın izinlerin iptal olduğunu söylemesi üzerine gece eğitimine katıldığını ifade etti.

Gece içtima alanında toplandıklarında binbaşı Tarık Görener'in "Arkadaşlar ülkemize ciddi bir terör saldırı olabilir. Biz taburumuzun güvenliğini sağlayacağız" dediğini aktaran Osman Y, tanımadığı bir üsteğmenin emir komutasına girerek tabur içindeki bir bölgede sabaha kadar beklediğini anlattı.

Darbe girişiminden haberdar olmadığını ve kanunsuz bir şey yapmadığını öne süren Osman Y, beraat talebinde bulundu.

Sait A. da meslek hayatı boyunca kanunlara aykırı bir şey yapmadığını, her zaman komutanlarının emirlerine riayet ettiğini ve hiçbir terör örgütüne üye olmadığını ileri sürdü.

Darbe girişiminin yaşandığı gün Beytepe'de subay temel kursu gördüğünü, ders arasında içtima olacağının söylenmesi üzerine saat 17.00'deki içtimaya katıldığını aktardı.

Gece eğitim olacağının tebliğ edilmesinden sonra eğitim elbisesi giydiğini, saat 20.45'e kadar taburda beklediğini ileri süren Sait A, tabur komutanı binbaşı Tarık Görener'in Türkiye genelinde bir terör saldırısı olduğunu, kışla emniyetinin alınacağını ve kimsenin telefon kullanmamasını emrettiğini iddia etti.

15 Temmuz gecesi kanunsuz hiç bir eyleme karışmadığını savunan Sait A, şunları söyledi:

"Komutanlarımız, kursiyer teğmenleri sekizerli gruplara ayırdılar. Silah ve teçhizat almamızı emrettiler. Ben de 2 No'lu nizamiyede görevlendirildim. İlerleyen saatlerde internete baktığımızda TSK içerisindeki bir grubun darbe girişiminde bulunduğu bilgisini gördük. Ben darbecilere karşı birliğin güvenliğini aldığımızı düşündüm. O gece devlet büyüklerimizin kışlaları terk etmeyin açıklamalarına uyduğumuzu düşündüğümden, kanunsuz bir eylem içinde olmadığımızı biliyordum."

FETÖ ile kendisinin ve ailesinin herhangi bir bağı olmadığını ileri süren Sait A, beraatını talep etti.

- Darbe girişimi gecesi nizamiyede çekirdek çitleyip, kiraz yemişler

Sanık Resul A. da akşam saatlerinde bölük WhatsApp grubuna gelen mesaj üzerine içtimaya katıldığını, bölük komutanının gece eğitimi olacağını bildirmesi üzerine kışlayı terk etmediğini anlattı.

Gece içtimasında 3 No'lu nizamiyede görevlendirildiğini belirten Resul A, "Bizim bulunduğumuz yerin emir komutası Serdar yüzbaşıda idi. Herhangi bir olağanüstü durum yoktu. Nizamiyenin yanındaki banklara oturduk, nöbetçilerle birlikte çekirdek çitleyip, kiraz yedik." diye konuştu.

Gecenin ilerleyen saatlerinde yaralı taşıyan iki ambulansın nizamiyeye geldiğini üsteğmen Serdar Acar'la konuşup içeri girdiğini anlatan Resul A, yaralıların yüzlerini görmediğini, yaralıların darbecilerden olup olmadıklarını bilmediğini iddia etti.

Resul A. sabaha doğru nizamiyeden ayrılarak taburun önünde beklediğini, sabah Seren Amfi'ye gittiklerinde de gözaltına alındığını dile getirdi.

FETÖ ile bir bağı bulunmadığını ileri süren Resul A, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmada savunma yapan diğer tutuksuz kursiyer teğmenler Rıdvan E, Rüstem K, Sabri C, Savaş G, Ömer B, Ozan Y, Özgür G, Sefa G. ve Özcan Y. de darbe girişimini öğrendikleri andan itibaren kanunsuz hiçbir eylemde bulunmadıklarını savunarak beraatini istedi.

Yorumlar