Tavuk Göğsü Tarifi

Menemen, biber, domates, soğan ve yumurta kullanılarak yapılan lezzetli bir Türk mutfağına ait bir yemek çeşididir.

Google Haberlere Abone ol
Tavuk Göğsü Tarifi

Menemen,  biber, domates, soğan ve yumurta kullanılarak yapılan lezzetli bir Türk mutfağına ait bir yemek çeşididir. Menemen, hızlı yapılan ve lezzetli bir yemek çeşidi olduğu için çok tercih edilen bir yemektir. Ülkemizde bugün herhangi bir küçük esnafın yemek saatine rastladığınızda menemen yemeği görmeniz gayet mümkündür.

Menemen Yemeği’nin Çıkış Noktası ve Adını Alışı

Menemen adından da anlaşılacağı üzere İzmir’in Menemen kazasında 1920’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Domates ülkemizde 1920’li yıllarda ilk olarak bu bölgede yetiştirildiğinden dolayı bu bölgenin halkı neredeyse yemeklerin çoğunda domates kullanmıştır. Domates, biber ve yumurta ile hazırlanan menemen, o dönemde o bölgenin yakınlarında yaşayan Yunan ve Rum halkının da özellikle bu yemeği tatmak için Menemen kazasına geldiği söylenmektedir. Bu sebepten dolayı Menemen’de yaşayan Türk Halkı gelen yabancılara menemen yemeğini ikram etmiştir. Yabancılar bu yemeği çok lezzetli buldukları için ve ilk Menemen Kazası’nda yapıldığı için Menemen Yemeği olarak adlandırmıştır ve günümüze kadar böyle süregelmiştir.

Menemen Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet domates
  • 2 adet biber ( sivri biber )
  • 1 adet kuru soğan (orta boyda)
  • 1 veya 2 adet yumurta ( isteğe göre )
  • ½ yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı baharat ( pul biber, kırmızı biber vs. )

Menemen Nasıl Yapılır?

Öncelikle hijyen ve sağlığımız açısından domates, biber ve soğanı yıkıyoruz. Yıkadıktan sonra domatesi küçük parçalar halinde iyice doğruyoruz. Küçük parçalar halinde önemlidir çünkü ne kadar küçük doğransa o kadar çabuk suyunu elde ederiz ve yanmasını da engeller. Sonra biberlerimizi aynı şekilde küçük parçalar halinde doğruyoruz. Kuru soğanı, yine aynı şekilde küçük parçalar haline getiriyoruz.

Malzeme hazırlandıktan sonra ½ yemek kaşığı tereyağı tavada eritiyoruz. Eriyen yağın üzerine doğranmış kuru soğanı ilave ediyoruz ve yağda soğanı kavuruyoruz. Ardından doğranmış biberi aynı şekilde kızgın yağa ilave ederek, biraz pişiriyoruz. Ardından doğranmış domatesi de bunların üzerine ilave ederek suyu çıkana kadar pişmesini bekliyoruz. Bu işlemi yaparken domatesin hızlı erimesi için ve yemeğin lezzeti için 1 çay kaşığı tuz atıyoruz. Baharat atmak menemeni daha lezzetli bir hale getirecektir. Baharat için pul biber veya karabiber gibi baharat çeşitleri ilave edebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra tavanın üzerine kapak vs herhangi bir şeyle kapatıp 5 dakika kadar beklemelisiniz. Domatesin sulandığını gördüğünüzde ocağın altını hafif kısarak 1 veya 2 adet yumurtayı kırıp, ilave ederek, pişiriyoruz. Ayrıca menemen, sucuk veya pastırma ile de yapılabilir. Sucuk veya pastırma ile yapmak isteyenler yumurta ilave etmeden önce bu malzemeyi ilave etmelidirler. Pişirme işleminde isteğe göre yumurtayı cıvık bırakabilirsiniz veya iyice pişirebilirsiniz. Herhangi bir tabak ile servis edebilirsiniz veya tavada yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yorumlar