Karnı Yarık Tarifi

Karnıyarık tarifi, Türk mutfağının en beğenilen yemeklerinden biridir. Bazı yörelerde imambayıldı olarak ta bilinir.

Google Haberlere Abone ol
Karnı Yarık Tarifi

Karnıyarık tarifi, Türk mutfağının en beğenilen yemeklerinden biridir. Bazı yörelerde imambayıldı olarak ta bilinir. Patlıcanı seven herkesin beğendiği bir yemek olduğunu söyleyebiliriz. Değişik pişirme şekilleri olsa da, ana malzemesini patlıcan oluşturmaktadır. Genellikle patlıcanın en lezzetli zamanı olan, yaz aylarında yapılmaktadır. Yanında pilav ve cacık ile servis edebileceğimiz bu yemeği, misafirlerinize ana yemek olarak sunabilirsiniz. Karnıyarık yemeğini pişirmek isteyenler en son aşamada, üzerine kaşar peyniri ilave edebilirler. Kaşar peyniri, lezzetini gördükten sonra vazgeçemeyeceğiniz bir alternatif olacaktır. Yemeğinizi kıyma yerine küçük küçük doğranmış kuzu etleriyle de yapabilirsiniz. Tercih size kalmış, eminiz ki her iki lezzette hoşunuza gidecektir.

Karnıyarık yemeği için gerekli olan malzemeler (6 kişilik)

  • 6 adet fazla kalın olmayan uzun patlıcan
  • 300 gr orta yağlı kıyma
  • 3 adet domates
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Maydanoz
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Karabiber, tuz
  • Kızartmak için sıvı yağ

Sos malzemesi

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı su
  • Karabiber, tuz

Karnıyarık tarifi oldukça kolay olduğu için, yapmakta zorlanmayacağınızı düşünüyoruz. Öncelikle patlıcanları başlarını koparmadan, uzunlamasına alacalı olarak soyun. Bir kâseye hazırladığınız tuzlu suyun içerisinde 15 dakika kadar bekleterek acı suyunun akmasını sağlayın. Sudan çıkardığınız patlıcanları iyice kurulayarak, kızartma için hazırlayınız. Tavanın içerisinde kızmış olan yağda patlıcanların her tarafını yakmayacak derecede kızartınız. Kızarmış olan patlıcanları, bir fırın tepsisine diziniz. Tepsinin içerisindeki patlıcanların ortasını bir bıçak ya da kaşık yardımıyla çizerek, geniş bir havuz oluşacak şekilde açınız. Açılan patlıcanları hafif bir şekilde tuzlayınız.

Bir tavanın içerisine biraz yağ koyarak, ince ince yemeklik doğranmış soğanları ve biberleri kavurmaya başlayın. Soğanları fazla yakmamaya dikkat ediniz. Kıymayı ilave ederek kavurma işlemine devam ediniz. Daha sonra salça ve doğranmış domatesi ilave ederek pişirmeye devam ediniz. Yeterince kavrulunca tuz ve karabiber ilave ederek, lezzetlenmesini sağlayınız. En son ateşten indirmeden, ince doğranmış maydanozları karışıma ilave ediniz. Bu aşamadan sonra karışımı kaşık yardımıyla, içlerini açtığınız patlıcanların içerisine doldurunuz. 

Tavanın içerisinde biraz yağ, salça, tuz ve karabiberle hazırlayacağınız sosu, patlıcanların üzerine gezdiriniz.  Patlıcanların üzerine domates ve biber parçaları koyarak süslerseniz, görünümü iştah kabartıcı olacaktır. Artık yemeğiniz pişmeye hazırdır. Fırınınızı 200 dereceye açarak ısınmasını sağlayın. Tepsiyi fırına koyarak yaklaşık olarak 30-40 dakika pişirin. Patlıcanların üzerlerinin yanmamasına dikkat ediniz. Bundan sonra yemeğinizi güvenerek misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Herkese afiyet olsun..

Yorumlar