Etli kuru fasulye Tarifi

Etli kuru fasulye; Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarındandır. Hemen hemen her evde sıklıkla pişirilir ve genellikle pilav ile birlikte servis edilir.

Google Haberlere Abone ol
Etli kuru fasulye Tarifi

Etli kuru fasulye; Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarındandır. Hemen hemen her evde sıklıkla pişirilir ve genellikle pilav ile birlikte servis edilir. Etli kuru fasulye pişirmenin yörelere göre farklı tarzları olabilir. Bunlar güveçte olduğu gibi kullanılan tencere göre bile değişebilir. Nasıl tencerde pişerse pişsin ya da nasıl yapılırsa yapılsın sonuçta herkesin bildiği bir tat ve çok sevilen bir yemektir.

Etli kuru fasulye malzemeleri
  • 2 su bardağı  kuru fasulye
  • 1 kg. kemikli kuzu eti (kuzu kol) 
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 4-5 adet kurutulmuş acı sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Etli kuru fasulye için ön hazırlık;
Kuru fasulyeleri pişireceğimiz den bir gün  önce akşamdan veya sabah erken saatlerde ıslatarak beklemeliyiz. Bunun için büyükçe bir kabın içerisine kuru fasulyeyi koyarız. Kuru fasulyenin üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ile koymalıyız. Bu suyun özelliği ılık olması ve kireçsiz içme suyu olmasıdır. Bu şekilde en az  6-7 saat kadar bekleyen kuru fasulye şişerek pişirmeye hazır olacaktır. Diğer önemli bir konu da kuru fasulyenin ıslatma suyu, hatta haşlama suyunun dökülmesi ziyan edilmesidir. Suyun dökülme gerekçesi ise gaz yaptığıdır. Halbuki baklagiller de gaz yapan suyu değil kabuklarıdır. Kuru fasulye içindeki B grubu vitaminleri ve madensel tuzlar ıslatma suyuna geçtiği için, bu su dökülmemeli hatta bu su ile  pişirilmelidir.
Etli kuru fasulyenin hazırlanması;
Akşamdan ıslattığımız kuru fasulyeleri tencereye koyun.Kuru fasulyeler suyu çekip şiştiği için, ıslatma suyu azalmış olabilir. Fasulyenin üzerini 3 parmak gecek kadar su ilave edin. Tencereyi ocağa koyup kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyu az gelirse kaynamış su ekleyin.Fasulyeler pişerken bir taraftan da ayrı bir geniş tencereye 2 adet kuru soğanı yemeklik doğrayın. Üzerine zeytinyağı koyup, etleri yıkayıp ilave edin. Ocağın üzerine alıp etlerin bıraktığı suyu çekinceye kadar kavurun. Daha sonra etlerin olduğu bu tencereye salçayı ve kurutulmuş acı biberleri ekleyin. Etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Her ikisi de pişince kuru fasulyeleri etlerin olduğu tencereye boşaltın. Eğer fasulye ete göre daha fazla görünüyorsa bir kısmını ayırıp, piyaz yaparak değerlendirebilirsiniz. Çünkü her fasulyenin şişme oranı farklı olabilir. Yemeğin tuzunu en son piştikten sonra koymak gerekir. Çünkü tuz daha önce koyulursa pişme süresi gecikir. Tencereye tuzu da ilave edip 1-2 taşım kaynatın. Yemeğimiz servise hazırdır. 
AFİYET OLSUN

Yorumlar