Elmalı Turta Tarifi

Elmalı turta tarifi, tepsiye benzer ince bir kabın içerisine hamurun yayılarak üstüne hazırlanan elmalı karışımın koyulup sonra da kalan hamurdan üstüne serpilerek yapılan ve fırında pişirilen bir tatlıdır. Koloni dönemlerinde Amerika da yapılan ve daha sonra da

Google Haberlere Abone ol
Elmalı Turta Tarifi
Elmalı turta, tepsiye benzer ince bir kabın içerisine hamurun yayılarak üstüne hazırlanan elmalı karışımın koyulup sonra da kalan hamurdan üstüne serpilerek yapılan ve fırında pişirilen bir tatlıdır. Koloni dönemlerinde Amerika da yapılan ve daha sonra da tüm dünyanın sevdiği bir tatlı olmuştur.

Elmalı turtanın 6-8 kişilik  malzemeleri 

Turta hamuru için;

2,5 su bardağı un

  • 125 gram tereyağ veya margarin
  •  1 tane yumurta
  •  Yarım su bardağı pudra şekeri
İç harcı için;
  • 3 tane orta büyüklükte elma
  •  Yarım su bardağı toz şeker
  •  1 tatlı kaşığı tarçın
  •  1 çay bardağı dolusu iri çekilmiş ceviz
  •  Yarım limonun suyu
Üzerine sürmek için;
  •  1 tane yumurta sarısı
  •  *1 yemek kaşığı bal
 Elmalı turtanın hazırlanışı

İlk olarak iç kısmını hazırlıyoruz. Bunun için elmayı rendeleyebilir ya da incecik dilimler halinde dilimlere kesebiliriz. Daha sonra büyük bir tencerenin içerisine  rendelenmiş elmaları, toz şekeri ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz. Limon suyu elmaların kararmasını önleyecektir. Yaklaşık olarak 20 dakika kadar kısık ateşte pişirdikten sonra içine tarçın ve cevizi katabiliriz. Hazırladığımız bu karışım soğumaya bırakıp turta hamurunu hazırlayabiliriz.Genişçe bir kabın içerisine unumuzu eliyoruz. Oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin, yumurta ve pudra şekeri ile hamurumuzu hazırlıyoruz. hazırladığımız hamuru yaklaşık olarak 10 dakika kadar nemli bir bezin altında dinlendiriyoruz. 

Hamurumuzun dinlenme süresi bittikten sonra yaklaşık bir yumurta büyüklüğünde bir parça koparıp bir kenara ayırıyoruz. Kelepçeli bir kalıba pişirme kağıdı seriyoruz ve turta hamurumuzu kalıba yayıyoruz. Hamurumuzun kalınlığı 1 cm. den az olmalıdır. Turta hamurumuzu çatal ile deliyoruz. Elmalı içi hamurun üzerine döküp güzel bir şekilde yayıyoruz. Daha önce ayırmış olduğumuz hamuru ince şeritler halinde keselim ve turtanın üzerine kafes şekli oluşturacak şekilde muntazam olarak dizelim. Bir kase içerisinde bir yumurtanın sarısı ile balı karıştırıyoruz. Bu şeritlerin üzerine hazırladığımız ballı karışımdan fırça ile sürelim. Daha sonra ise 200 derece fırında 30 dakika pişirelim. Fırından çıkardığımızda üzerine pudra şekeri serperek soğuyunca servis yapabiliriz.

Yorumlar