Kızılay Başkanı: Emniyet kemeri yönetmeliği bir an önce değiştirilmeli

Türk Kızılay’ı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, emniyet kemeri konusunda kanunlarda bulunan eksikliklerin giderilmesi için başlatılan ‘Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi’ kapsamında milletvekillerine bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol
Kızılay Başkanı: Emniyet kemeri yönetmeliği bir an önce değiştirilmeli

Türk Kızılay’ı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, emniyet kemeri konusunda kanunlarda bulunan eksikliklerin giderilmesi için başlatılan ‘Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi’ kapsamında milletvekillerine bilgi verdi. Söz konusu eksikliklerin TBMM tarafından düzenlenmesinin kazalardaki can kayıplarını azalmak için önemli olacağını söyleyen Akar, “Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından oluşturan tasarı ile emniyet kemeri takmayanlara para cezası arttırılacak. Ayrıca kanunda yer alan koruyucu tertibat kullanma zorunluluğu yerine, emniyet kemeri kullanma zorunluluğu getirilecektir. Bazı sürücüler için var olan emniyet kemeri takmama muafiyeti de ortadan kaldırılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Emniyet kemeri ile ilgili yasal düzenlenmeleri desteklemek için Türk Kızılayı tarafından yürütülen Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi’nin milletvekilleri bilgilendirme toplantısı yapıldı. Uluslararası Kızılhaç - Kızılay Dernekleri Federasyonu ile Küresel Yol Güvenliği Ortaklığı kapsamında Dünya Sağlık Örgütü ve Trafik Güvenliği Platformu ile işbirliği içerisinde yürütülen proje kapsamında, Birleşmiş Milletler 2020 Stratejisine paralel olarak, emniyet kemerinin ticari ve görevli araçlar dâhil tüm araç tiplerinde ön ve arka koltuklarda zorunlu hale getirilmesi, cezaların arttırılması ve buna ilişkin yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği savunuldu.

Toplantıda konuşan Türk Kızılay’ı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, trafik kazalarının insan eliyle oluşturulan bir afet olarak değerlendirdi. Son 3 yılda 857 vatandaşın doğan afetler nedeniyle yaşamını yitirdiğini ve trafik kazalarında 12 bin vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Akar, 250 bin kişinin de kazalarda yaradığını söyledi. Trafik kazaları konusunda Türk Kızılay’ı olarak sessiz kalmak istemediklerini ifade eden Akar, bu konuda yapılan çalışmalarla bir bilinç oluşturmak istediklerini kaydetti.

HEDEFİMİZ 2020'YE KADAR KAZALARI YÜZDE 50 AZALTMAK

Türk Kızılay’ı olarak Karayolu Trafik Mevzuatındaki zayıf yönlerin ve eksikliklerin yol kullanıcılarının zararını arttırdığının farkında olduklarını ifade eden Başkan Akar, “1 Mayıs 2013 tarihinde başlattığımız Yol Güvenliği Projesi’nin amacı, emniyet kemeri ile ilgili trafik mevzuatının güçlendirilmesi konusunda karar alıcı olan TBMM’ni harekete geçirmektir. Hedefimiz, 2020 yılını kadar trafik kazalarının yüzde 50 oranında azaltılması, emniyet kemeri konusunda kural ihlallerinin caydırıcı olması ve kullanımına ilişkin tüm muafiyetlerin ortadan kaldırılmasıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından oluşturan tasarı ile emniyet kemeri takmayanlara para cezası arttırılacak. Ayrıca kanunda yer alan koruyucu tertibat kullanma zorunluluğu yerine, emniyet kemeri kullanma zorunluluğu getirilecektir. Bazı sürücüler için var olan emniyet kemeri takmama muafiyeti de ortadan kaldırılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Milletvekillerine konu ile ilgili talepleri paylaşan Aker şöyle devam etti: “Halk sağlığı sorunu ve kriz olarak nitelendirdiğimiz trafik kazalarıyla mücadele etmek için kanunda emniyet kemeri ile ilgili yapılan taslak değişikliklerinin TBMM’de gündeme gelmesi sonrası İç İşleri Komisyonu tarafından öncelikli olarak ele alınması. Ön ve arka koltukta oturan yolcuların emniyet kemeri kullanma zorunluluğuna yeniden yer verilmedi. TBMM’de tasarının görüşüleceği başta İç İşleri Komisyonu olmak üzere Türk Kızılay’ının davet edilmesi. TBMM’de gündem dışı söz alarak emniyet kemerinin önemli ve yasa değişikliğine olan ihtiyacı gündeme getirme şeklindedir.”

TBMM'DE EN KISA ZAMANDA GÖRÜŞÜLECEK

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy da, afetlerden bile çok daha öneme sahip olan trafik kazaları konusunda yapılacak değişikliklerin bir an önce Meclis’e gelmesi için çalıştıklarını söyledi. Ersoy, “Türkiye’de afetlerin en büyüklerinden bile çok daha öneme sahip böyle bir konuda yapılan düzenlemeler meclisimize geldiğinde gerek komisyonumuzda gerek grup başkan vekillerimizin katkılarıyla hak ettiği şekilde en seri olarak verilecektir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar