Mustafa Güneş

Mustafa Güneş

WiFi'nizi bir 'terörist' kullanıyor olabilir

Internetin hızla yayılması insan hayatını kolaylaştırdığı gibi başedilmesi güç tehlikelere de açık hale getiriyor. Öyle ki, sırf evinde internet bulundurduğu için bazı insanların...

Internetin hızla yayılması insan hayatını kolaylaştırdığı gibi başedilmesi güç tehlikelere de açık hale getiriyor. Öyle ki, sırf evinde internet bulundurduğu için bazı insanların hayatı kararabiliyor. Özellikle sabit ve kablosuz internet (WiFi) kullanımı çok karmaşık problemlere neden olabiliyor. Şöyle ki, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) benzeri terör örgütlerinin, iletişim aracı olarak büyük oranda internet programlarını kullanmaları ve bu programları değişik yollardan temin etmeye çalışmaları, masum vatandaşların mağduriyet riskini daha da arttırıyor. 

FETÖ örgütünün kullandığı Bylock isimli programın kullanılış biçimi yukarıdaki risklerin en somut örneklerinden biri. Milli İstihbarat Teşkilatı(MİT)'nın sunucularını kırarak verilerine ulaştığı programın şu ana kadar birçok kişinin hayatını kararttığı görülüyor. Çünkü programı ilk başlarda normal internet kanalıyla kullanıcılara ulaştıran örgüt, daha sonraki aşamalarda üyelerine programı başkalarının interneti üzerinden indirmeyi ve kullanmayı öğütlemiş. Bunun üzerine de örgüt mensuplarının çoğu, ya komşusunun ya da arkadaşının internetini kullanarak program üzerinden iletişim sağlamaya başlamış. 

Son FETÖ operasyonlarında açığa alınan memurlardan birçoğunun başına yukarıda belirtilen durumun bir benzeri geldi. Çok sayıda memur sadece Bylock kullanmakla suçlandığı için açığa alınmış durumda. Mağdur olduklarını belirten memurlardan bazıları, sosyal medya ya da tanıdıkları aracılığıyla kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda tamamen internet paylaşımı mağduru olduklarını belirtiyorlar. 

Örneğin, sosyal medya üzerinden konuyla ilgili bir paylaşım yapan FETÖ şüphelisi vatandaş, Bylock denen programı kullandığı gerekçesiyle çalıştığı kurumdan ihraç edildiğini söylüyor. İsmini vermeyen vatandaş, ikamet ettiği lojmanda karşı komşusuyla internetini paylaştığını ve komşunun da FETÖ'cü olduğunu bildiğini söylüyor. Kendisinin görevden alındığını ancak internetini kullanan komşusunun ise hala görevde olduğunu belirten vatandaş, yetkililerin özensiz davrandığını savunarak yanlışlığın düzeltilmesini istiyor. 
 
Diğer Yazıları

Yorumlar

Ömer Maalesef bende aynı şekilde mağduriyet yaşadım. Komşum olan polis memuru bir gün evime gelip benden çocukları için wifi şifremi istedi. Anne baba çalıştıklarını, her ikisinin de telefonlarında bol gb ‘lı internetlerinin olduğunu kendimiz için istemiyoruz çocuklarımız okuldan geldiklerinde tabletlerinden oyun oynayabilmeleri için ADSL wifi şifremi istediler. Kendi çocuklarımla aynı okula giden iki küçük kızları için maalesef wifi şifremi verdim. Polis olduğu için kendilerine daha da güvenmiştim. Ama maalesef iyi niyetimin kurbanı oldum. 16 yıllık memuriyet hayatıma bir anda son verdiler. 3 çocuk babasıyım. O polis memuru tutuklanınca Fetö’cü olduğunu anladım. Ondan önce hiçbir şey sezinlemedim. Bylock nedir ilk defa duydum. Görevimden ihraç edildiğime mi üzüleyim yoksa adımın bu hain terör örgütü ile anılmasına mı ? Maalesef derdimi kimseye anlatamıyorum. Benim işlemediğim başkasının işlediği bir suç yüzünden mağdur olduk. Rabbim her şeye şahittir. Bu dünyada derdimi anlatamayabilirim a