Meteor yağmuru bu akşam başlıyor... Perseid (Perse) göktaşı yağmuru nedir?

Bu yılın en önemli gök olayları başlamak üzere. 2018 Gök Olayları Yıllığı'na göre Perseid (Perse) göktaşı yağmuru bu akşam saat 21:00'da başlayacak. Gökyüzünde meteor yağmuru şehir ışıklarından uzak ve yüksek kesimlerde izlenebilecek. Peki, Perseid (Perse) meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta başlayacak?

Google Haberlere Abone ol
Meteor yağmuru bu akşam başlıyor... Perseid (Perse) göktaşı yağmuru nedir?

Astronomların en çok görülmeye değer meteor yağm urlarından biri diye tanımladığı Perseid (Perse) göktaşı yağmuru, 11–13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu akşam 21.30’da gerçekleşecek olan Perseid Meteor Yağmurları, şehir ışıklarından uzak ve yüksek kesimlerde rahat bir şekilde izlenebilecek. Gece saat 02.00 sıralarında Satürn ve sabah 04.00 sıralarında ise Mars’ın pazartesi akşamına kadar şehir ışıklarından uzak yerlerinde görülebilecek. 

SAATE 60- 70 METEOR GÖRÜLECEK
NASA meteor uzmanı Bill Cooke'a göre, yılın en popüler meteor yağmurunda doğa olayı tutkunları, saatte yaklaşık 60-70 meteor görecekler. Persleri en iyi şekilde görmek için mümkün olan en karanlık yere gidilmesini öneren Cooke, “Gecenin ilerleyen saatlerinde daha az göktaşı olacak, ancak görünenler, daha uzun kuyruklara sahip olacaklar. Güney enlemlerde olanlar daha fazla meteor görmek için kuzeydoğuya doğru bakabilirler. “ Dedi.

ÖZEL BİR ALET GEREKMİYOR
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, göktaşı akıntılarını gözlemek için özel bir alete ihtiyaç olmadığına dikkati çekti. Göktaşlarının mikron düzeyinde çok küçük olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özdemir, atmosfere hızlı girdikleri için görseli güzel bir parlaklık ortaya çıktığını kaydetti.

Özdemir, güneş sisteminin ilk oluşum yıllarında var olan büyük göktaşlarının günümüzde söz konusu olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Şimdi günümüzde böyle büyük göktaşları olmadığı için bunların yeryüzüne ulaşma imkanı bulunmuyor. O yüzden kimsenin 'başıma göktaşı düşecek' korkusuna kapılmasına gerek yok. Çünkü bunlar son derece küçük meteor parçacıkları ve yere düşme ihtimali yok. Bunlar atmosferde yanıp gaz fazına geçiyorlar.

Bazen uzayda başı boş göktaşı ortaya çıkıyor ve dünya atmosferine girdiklerinde yeryüzüne ulaşabiliyor. Bu taşların bilimsel bir değeri var, bundan dolayı yere ulaşan bu küçük parçacıkları bilim insanları satın alıyorlar ve inceliyorlar. Yoksa bu parçaların kuyumcuda alınıp satılacak türden bir değeri veya mücevherat değeri bulunmuyor. Perseid akıntısında böyle bir olay beklenmiyor. Yeryüzünde saatte 60'a yakın meteor yanması izlenebilecek. Göktaşlarını daha iyi görebilmek için ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bölgelerde olmak gerekiyor."

Özdemir, yılda periyodik olarak 10-12 civarında göktaşı yanmasının meydana geldiğini, bunların en ihtişamlı olanın ise Perseid olduğunu sözlerine ekledi.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biri. Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşur

Yorumlar