Kilimanjaro'ya tırmandı, köyündeki tepeye çıkamıyor

- Filistinli engelli dağcı Neccar: "Dünyanın en yüksek yanardağı Kilimanjaro'ya protez bacağımla tırmandım ama kendi köyümdeki birkaç yüz metrelik tepeye tırmanamıyorum" "Barkha adlı yasa dışı yerleşim biriminde bulunanlar çok fanatik. Filistin'deki en saldırgan olanlar bu bölgede yaşayanlar" "Kilimanjaro'nun zirvesine Filistin bayrağını diktim. İnşallah Kudüs'e de dikeriz"

Google Haberlere Abone ol
Kilimanjaro'ya tırmandı, köyündeki tepeye çıkamıyor

NABLUS (AA) - KAYS EBU SAMRA - Filistinli engelli kadın dağcı Yasemin Neccar (21) protez bacağıyla Afrika'nın en yüksek noktası Kilimanjaro Dağı'na çıkmayı başarırken, yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri nedeniyle kendi köyündeki Burin Tepesi'ne çıkamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria'da Nablus kentinin güneyindeki Burin köyünde yaşayan Neccar, İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerinin neden olduğu sıkıntıları, Kilimanjaro macerasını ve hedeflerini AA muhabirine anlattı.

Üç yaşında geçirdiği bir kazadan dolayı sağ ayağını kaybettiğini, ancak bunu hiçbir zaman kendisi için engel görmediğini belirten Neccar, "Dünyanın en yüksek yanardağı Kilimanjaro'ya protez bacağımla tırmandım ama kendi köyümdeki birkaç yüz metrelik tepeye tırmanamıyorum. Bu da beni kahrediyor." dedi.

İsrail'in kendilerine ait zeytin bahçelerine el koyduğunu, Yahudi yerleşimcilerin de sürekli saldırılar gerçekleştirdiğini dile getiren Neccar, şunları söyledi:

"Barkha adlı yasa dışı yerleşim biriminde bulunanlar çok fanatik. Filistin'deki en saldırgan olanlar bu bölgede yaşayanlar. Yasa dışı yerleşim bölgelerinden evlere saldırılar yapılıyor. İşgalci yerleşimciler, çevredeki Filistinlilere saldırıyor, onları yaralıyor ve Filistinlilere ait bağ ve bahçeleri ateşe veriyorlar."

- Kilimanjaro'nun zirvesine Filistin bayrağı

Filistinli genç dağcı Neccar, 5 bin 895 metre yüksekliğindeki Kilimanjaro'ya 2014'te Tanzanya hükümetinden izin alarak 13 kişilik dağcı ekibiyle tırmandığını ve bunu başaran ilk engelli kadın olduğunu vurguladı.

Dünyanın en yüksek 4'üncü dağına bir yıllık hazırlık döneminden sonra büyük zorluklarla tırmandığını belirten Neccar, "Kilimanjaro'nun zirvesine Filistin bayrağını diktim. İnşallah yakında Kudüs'e de dikeriz." temennisinde bulundu.

- Dağcılık kulübü kurmayı planlıyor

Nablus Ulusal Başarı Üniversitesi'nde psikoloji bölümünde okuyan Neccar, planları arasında Filistin'de gençler için bir dağcılık kulübü kurmak olduğunu söyledi. Genç dağcı, bu konuda Filistin Olimpiyat Komitesi'nden de yardım sözü aldığını aktardı.

İtalya'daki bir dağcılık kulübüne üye olduğunu kaydeden Neccar, "Roma'da beni misafir ederek ödüllendirdiler ve orada düzenlenen panelde Filistin halkının yaşadığı zorlukları anlatma fırsatım oldu." ifadelerini kullandı.

Yorumlar