Eski Katalonya yerel hükümeti üyelerinin tutuklanmasına tepkiler

- Eski Katalonya yerel hükümeti üyelerinin serbest bırakılması talebiyle başkent Madrid ve bazı Katalonya kentlerinde gösteriler düzenlendi - Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı siyasi partiler 21 Aralık'taki erken yerel seçime tek liste olarak girmeye çalışıyor

Google Haberlere Abone ol
Eski Katalonya yerel hükümeti üyelerinin tutuklanmasına tepkiler

MADRİD (AA) - İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi parlamentosunun tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından tutuklanarak cezaevine gönderilen eski Katalonya yerel hükümeti üyelerinin serbest bırakılması talebiyle gösteriler düzenlendi.

Barselona, Tarragona, Lleida ve Girona gibi Katalonya'nın önemli kentlerinin meydanlarında toplanan bağımsızlık yanlısı Katalanlar, "Siyasi tutuklulara özgürlük.Cumhuriyetiz" yazılı kağıtları duvarlara yapıştırarak eylemler yaptı.

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri organize eden ve liderleri cezaevinde olan Omnium Cultural ve Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) adlı sivil toplum kuruluşlarının girişimleriyle yapılan eylemlerin hafta içinde de devam edeceği bildirildi.

Yerel basına açıklamalarda bulunan Omnium Cultural örgütünün sözcüsü Marcel Mauri, eski Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ve diğer 4 eski bakanın Brüksel'de bulunmalarının nedenini "Katalonya meselesini uluslararasılaştırmak" olduğunu iddia etti.

Mauri, "Asla adaletten kaçma gibi bir niyetleri olmadı. Tam tersine Avrupa'da bu işin hukuki değil siyasi bir konu olduğunu göstermek için Brüksel'e gittiler." dedi.

Madrid'deki Sol Meydanı'nda toplanan kalabalık da "siyasi tutukluların serbest bırakılmasını" ve İspanyol hükümetinin Katalonyanın özerk haklarını kısıtlayan anayasanının 155. maddesinin uygulanmasına son vermesini istedi.

Bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütleri ayrıca 11 Kasım cumartesi günü Katalonya'nın tüm büyük kentlerinde, "siyasi tutuklara özgürlük talebiyle" geniş katılımlı gösteriler yapılacağını açıkladı.

Öte yandan 21 Aralık'ta Katalonya'da yapılacak erken yerel seçimler öncesinde bağımsızlık yanlısı siyasi partiler tek liste ile seçimlere katılmak için girişim başlattı. Katalonya'da 27 Eylül 2015 tarihinde yapılan son seçimlere "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı olarak katılan "Katalonya Cumhuriyetçi Solu" (ERC) ve "Katalan Avrupalı Demokrat Partisi" (PDeCAT) 21 Aralık'taki seçimde de ittifak kurmak için görüşmelere başladı.

Anketlerde 21 Aralık'taki seçimlerinin favorisi olarak gösterilen ERC, yeni bir ittifak için aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partisinin de kendileriyle birlikte hareket etmesini istedi. PDeCAT partisinden eski Katalonya Başkanı Puigdemont da seçime tek listeyle girmeyi destekliyor.

İspanyol basınında yayınlanan son anketlere göre bağımsızlık yanlılarının 21 Aralık seçimleri kazanacağı belirtilse de Katalan parlamentosundaki çoğunluğu kaybetme olasılıkları olduğu vurgulandı.

Yorumlar