Akdeniz'den Avrupa'ya sığınmacı geçişi azaldı

- IOM, yılın ilk 10 ayında Akdeniz'den Avrupa'ya ulaşan sığınmacı sayısının yaklaşık 151 bin olduğunu, 2 bin 839 sığınmacının da yaşamını yitirdiğini duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Akdeniz'den Avrupa'ya sığınmacı geçişi azaldı

CENEVRE (AA) - Uluslararası Göç Örgütü (IOM) 2017 yılı başından 1 Ekim 2017 tarihine kadar geçen sürede, Akdeniz'den Avrupa'ya ulaşan sığınmacı sayısının yaklaşık 151 bin olduğunu, 2 bin 839 sığınmacının da yaşamını yitirdiğini bildirdi.

IOM Sözcüsü Joel Millman, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde yaptığı açıklamada, geçen hafta sonu Kıbrıs Rum Kesimi'nin Larnaka şehrinde Arap kökenli 34 sığınmacının yakalandığını anımsattı.

Rum medyasında yer alan haberlere göre, söz konusu sığınmacıların 28 Ekim'de tekneyle Mersin Limanı'ndan BM'nin kontrolündeki tampon bölgedeki Pila köyüne geçtiğini aktaran Millman, bu kişilerin daha sonra Purnara'daki sığınmacı kabul merkezine nakledildiğini ifade etti.

Millman, Rum makamlarından edinilen bilgiye göre, bu yıl sığınmacıların 7. kez tampon bölgeye ayak bastığını, bu rota üzerinden 105, toplamda da 851 sığınmacının Rum Kesimi'ne geçtiğini kaydetti.

- Sığınmacı sayısında büyük düşüş

Sözcü Millman, 2017 yılı başından 1 Ekim tarihine kadar olan sürede, Akdeniz'den Avrupa'ya geçen sığınmacı sayısının 150 bin 982'ye düştüğünü, yaşamını yitiren sığınmacı sayısının da 2 bin 839 olarak belirlendiğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 335 bin 158 sığınmacının Avrupa sahillerine ulaştığını anlatan Millman, aynı dönemde 4 bin 150 kişinin Akdeniz'de hayatını kaybettiğini kaydetti.

Avrupa'ya geçen sığınmacıların yüzde 75'inin İtalya'ya, diğerlerinin de İspanya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'ne ulaştığını bildiren Millman, bu yıl Libya sularında 19 bin 134 göçmenin kurtarıldığını veya yolunun kesildiğini ifade etti.

- "Rum Kesimi'ne geçenler arasında Türk vatandaşı yok"

Öte yandan, AA muhabirinin sorusu üzerine Kıbrıs Rum Kesimi'ne geçen 34 sığınmacı arasında Türk vatandaşının bulunmadığını bildiren Millman, IOM'nin son dönemde insan kaçakçılarının yeni rota olarak belirlediği adaya geçişleri yakından takip ettiğini aktardı.

Millman, geçen hafta AA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sığınmacıların yasadışı yollardan Avrupa'ya geçmesi konusunda verdiği mücadeleye övgüde bulunmuş, "Türk makamları sınırı geçmeye çalışanların büyük çoğunluğuna engel oldular. Aynı rekoru Akdeniz'e kıyısı olan diğer ülkelerden de bekliyoruz." ifadesini kullanmıştı.




Yorumlar