Cumhuriyet yazarlarına Charlie Hebdo cezası

Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan, Charlie Hebdo dergisindeki karikatürü köşelerinde yayınladıkları için 2'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet yazarlarına Charlie Hebdo cezası
Fransa'da peygamber efendimize hakaret eden karikatürler yayınlayan 'Charlie Hebdo' dergisine destek vermek için o karikatürleri Türkiye'de de yayınlayan yazarlara ikişer yıl hapis cezası verildi. Hz. Peygamber'e hakaret karikatürünü Cumhuriyet gazetesindeki kendi köşelerine taşıyan Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan, ikişer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhuriyet gazetesi, Charlie Hebdo'ya destek için, derginin 12 kişinin öldüğü saldırının ardından çıkardığı ilk sayının bir bölümünü yayımlamıştı. Gazetenin köşe yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan da bu sayıda yer alan Hazreti Muhammed karikatürüne köşelerinde yer vermişti.
Basın Suçları Savcılığı da TCK'nın 216. maddesindeki "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla res'en soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan iki yazar Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda ifade vermişti.

Olaylara insan olarak baktığını belirten Çetinkaya, "O çizimin karikatür olduğunu düşünmüyorum. Bence bir çizimden ibarettir. Karikatürde bir alaycılık vardır. Bu çizimde alaycılık yok" demişti.
Ceyda Karan ise ifadesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun saldırının ardından Paris’e gidişini örnek vermiş, "Amacım Türkiye’nin müttefiki olan bir ülkenin uğradığı terör saldırısı karşısında, tıpkı Başbakan’ın ifade özgürlüğünü savunmak üzere Paris’e giderek yürüyüşe katılarak sergilediği dayanışmanın bir benzerini bir basın mensubu olarak sergilemektir" diye konuşmuştu.

Yorumlar