Türkiye, 'cihaz yasağı' için ABD'ye yeni bir teklifte bulundu

Türkiye, ABD'nin getirdiği 'cihaz yasağı'nın kaldırılması için Amerikan yönetimine yeni bir teklifte bulundu. Teklife göre, kabin içi cihazların tomografisini çekecek makineler temin edilecek. Benzer sistem uçak altı bagajlarda şu an uygulanıyor. Uygulama ABD tarafından istenmişti.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, 'cihaz yasağı' için ABD'ye yeni bir teklifte bulundu

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türk ekonomisinin önemli lokomotiflerinden biri olan turizme yönelik ağır bir darbe olarak nitelendirilen ABD'nin 'cihaz yasağı' ile ilgili girişimler devam ediyor. Türkiye, cihaz yasağının kaldırılması için önce Amerikan yönetimine bir mektup gönderdi, ardından da yeni bir teklifte bulundu. Yeni teklife göre, kabin için cihazların tomografisini çekecek makineler temin edilecek, bu şekilde kabinde taşınacak laptop ve tabletlerin güvenli olup olmadıkları belirlenecek. 

ABD’nin Ulaştırma Güvenlik Dairesi (TSA) kanalıyla, Türkiye dahil 8 Müslüman ülke havalimanından, Amerika ve İngiltere’ye yapılan direkt uçuşlarda, yolcuların, cep telefonlarından büyük elektronik cihazlarını kabine almalarını yasaklayan kararın kaldırılması için dün Ankara’da yoğun bir trafik yaşandı. Ama henüz bir netice yok.

Gazete Habertürk Yazarı Güntay Şimşek'in köşe yazısına göre, öte yandan ABD’nin yasağıyla ilgili olarak uluslararası prosedürler açısından sıkıntılar var. Mesela Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) varken, Amerika’nın ikili görüşmelerle belli ülkelere yasak getirmesi en önemli handikaplardan biri. Eğer uluslararası sivil hava trafiğini tehdit eden bir sorun varsa, ICAO neden devreye girmiyor? İstanbul’dan Amerika’ya direkt uçan Türk Hava Yolları (THY) yolcularıyla, aynı havalimanından, aynı güvenlik zincirinden geçerek ancak Avrupa aktarmalı uçan yolcular arasında nasıl bir fark olduğuna cevap verilmemesi yasağı tartışmalı hale getiriyor.

Ankara’da bulunan ABD’li TSA uzmanları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM) yetkililerle, 25 Mart’ta uygulamaya sokulacak elektronik eşya yasağının yöntemlerini tartışırken, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı da Amerikan Büyükelçiliği’nde yasağın kaldırılması için görüşmelerde bulundu.

Türkiye’nin yasağın kaldırılması için tezi, “İstenilen tarama cihazlarını temin edelim, yasak uygulamaya konmasın” şeklinde özetlenebilir. Ama biraz geç kalınmış olabilir. Çünkü daha önce benzer endişeler sebebiyle, ABD’nin talebi doğrultusunda uçak altı bagajları 360 derece tarayan sistem kullanılmaya başlanmıştı. Bu cihazların hizmete sokulmasıyla birlikte de ABD’nin uçak altı bagajların güvenliği konusunda duyduğu endişeler ortadan kalkmıştı.

Şu an Atatürk Havalimanı’nda, Amerika seferi yapan uçakların altına yüklenen bagajlar, hastanelerdeki “tomografi” cihazına benzer bir sistemle taranarak yükleniyor. Öğrendiğim kadarıyla, Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, “Bagajları 360 dereceyle tarayan bu tomografi cihazlarını, uçak içine alınan bagajların kontrolünde de kullanalım; yasağı kaldırın” teklifini götürmüşler. Bakalım ABD, bu teklife nasıl bir cevap verecek?

Yorumlar

aslan abd nin derdi kendi uçakları iş yapamıyor diye faşizan uygulama ab liler gibi