Yeni İnternet Yasası Neler Getiriyor?

İnternet ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri de içeren

Google Haberlere Abone ol
Yeni İnternet Yasası Neler Getiriyor?

Yeni İnternet Yasası Neler Getiriyor? İnternet İnternet ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri de içeren 'Torba Kanun Teklifi' TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Peki yeni internet yasası neler getiriyor?27.03.2015 / 12:15

2014'ün Eylül zamanında çıkan Torba yasa, TİB yani Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın yetkilerini artırıyor ve internette sansürü aşırı daha pratik bir duruma getiriyordu.

Daha sonra buradaki haberimizde aktardığımız benzeri Anayasa Mahkemesi sebebi ile iptal edilen Torba Yasa'nın internet ile ilgili kısımları, yürürlüğe girmedi.

Fakat Hükümet bu yasayı unutmadı ve gene bir Torba Yasa döneminde, Sağlık ile birlikte İnternet ile ilgili yeni kanunları da meclisten geçirdi. Peki bu yeni internet yasası neler getiriyor?

4 saat bünyesinde internete ve sitelere erişim engellenebilecek!

İnternet ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri de içeren 'Torba Kanun Teklifi' TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Artık yalnızca TİB Başkanı değil, Başbakan ve ya bakanların isteğiyle 4 saat bünyesinde internete erişim engellenebilecek. Sakıncalı bulunan içerikler çıkarılıncaya kadar erişim yasağı devam edecek.

Engelleme için mahkeme iznine lazım yok

İçerik engellendikten sonra 24 saat bünyesinde karar hakimin onayına sunulacak. Hakim kararını 48 saat bünyesinde açıklayacak. Hakim ters bir karar verdiği süre karar iptal edilecek.

İptal zorunda dahi siteler 24 + 48 saat kapalı kalacak ve hukuksuz yere 3 gün boyunca engelli bir biçimde tutulabilecek.

Şöyle düşünebilirsiniz. Yolda yürüyorsunuz, polis sizden şüpheleniyor ve sizi 3 gün nezarette tutuyor. Daha sonra hadi gidebilirsin diyorlar. E 3 gün ne olacak demeyecek misiniz?

Sadece içeriğin değil de komple sitenin kapatılıyor olması da ayrı kaygı sağlayan detaylardan.

3 bin günden 10 bin güne kadar adli nakit cezası!

Bu madde kapsamındaki suça konu internet içeriklerini yapan ve yayanlar meselesinde başkanlık tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak.

Bu suçların faillerine ulaşmak için lüzumlu bulunan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar sebebi ile hakim kararı üstüne adli mercilere verilecek. Bu teferruatları vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, eylem daha ağır cezayı gerektiren öteki bir suç oluşturmadığı takdirde, 3 bin günden 10 bin güne kadar adli nakit cezası ile cezalandırılacak. Verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari nakit cezası verilecek. Ayrıca, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması neticesinde ülke veya bireyler zarara uğramış ise, zararın özelliği ve derecesine nazaran Başkanlığın talebi üstüne Kurum sebebi ile yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.

:: İnternette sansürü artıracak bulunan bu torba hukuk hakkındaki düşünceleriniz neler?

Yazan: Tolga Cem Küçükyılmaz
SDN - ShiftDelete.Net

Kaynak: SDN

Yorumlar