Üç boyutlu yazıcıdan çıkan en büyük nesne: Ofis binası

Üç boyutlu yazıcılardan şu ana kadar çıkan en büyük nesne Dubai'de yapıldı

Google Haberlere Abone ol
Üç boyutlu yazıcıdan çıkan en büyük nesne: Ofis binası
Dubai, dünyanın üç boyutlu yazıcıyla inşa edilen ilk fonksiyonel ofis binasını inşa etti.

Söz konusu ofislerin, Körfez’in turizm ve iş merkezi olarak görülen Dubai’nin maliyet ve zaman avantajı sağlama yönündeki çabalarına yardımcı olacağı belirtiliyor.

Açılışını Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum’un yaptığı ofis prototipi, 250 metrekare genişliğe sahip. Yapımında 6 metrelik bir yazıcının kullanıldığı belirtilen ofis prototipinin, şimdiye kadar bu tip yazıcılarla üretilen en büyük nesne olduğu iddia ediliyor. 

Hükümet yektilileri, bunun, dünyada üç boyutlu yazıcıdan çıkarılan ilk bina olduğunu vurgularken, “Tam anlamıyla bir bina olmasa bile tamamen fonksiyonel bir ofis olarak kullanılmaya hazır” ifadesini kullandılar. Yetkililer, bunun bir başlangıç olduğunu da belirterek “İnanıyoruz ki, gerisi gelecek. Dünya değişiyor” dedi.

Yaklaşık 17 günde imal edilen ofis prototipinin, özel bir çimento karışımından imal edildiğini belirtirken, yaklaşık 140 bin dolara mal olduğunu kaydedildi. Dayanıklılık testleri ise İngiltere veÇin’de gerçekleştirilmiş. Bu yöntemle bina inşa maliyetinde yüzde 50 ila 70 arasında, işçilikten de yüzde 80’e varan tasarruf edilebileceği savunuluyor. 

Dubai, 2030 yılına kadar yapılacak yeni inşaatların yüzde 25’inde üç boyutlu yazıcıların kullanılmasını öngörüyor. Yapılan prototip ise, projenin destekçisi olan Dubai Gelecek Vakfı’nın geçici ofisi olarak kullanılacak.

Yorumlar