Pokemon Go hangi teknolojiyle nasıl yapıldı?

Henüz çok sınırlı ülkede piyasaya sürülmesine rağmen bütün dünyada bilinir hale gelen Pokemon Go'nun yapımında 'Zenginleştirilmiş Gerçeklik' teknolojisi kullanıldı

Google Haberlere Abone ol
Pokemon Go hangi teknolojiyle nasıl yapıldı?
Dünyanın sadece birkaç ülkesinde piyasaya sürüldüğü halde, yapılan yalan yanlış haberlerle bütün dünyada tanınan Pokemon Go oyununda hangi teknoloji kullanıldığı merak ediliyor. Japonlar tarafından geliştirilen mobil oyunda "(Augmented reality - AG) adı verilen Zenginleştirilmiş Gerçeklik" teknolojisi kullanıldı. Kullanılan teknolojide online haldeki mobil kameraların üzerine sanal nesneler yerleştiriliyor. Akıllı telefonlardaki GPS özellikleri kullanılarak da gerçek zamanlı mekânlar üzerinden işlem yapılıyor. 

Artık Pokemon GO oyununu bilmeyen neredeyse yok. Sınırlı sayıda ülkede piyasaya sürülse de, tüm dünyada milyonlarca kişi bir yolunu bulup cep telefonlarıyla sokaklarda küçük hayali yaratıklar avlamaya başladı. Pokemonları gerçek dünyaya getiren teknolojiyse zenginleştirilmiş gerçeklik (Augmented reality - AG). Gerçek kamera görüntüsünün üzerine sanal görsellerin bindirilmesi prensibine dayanan zenginleştirilmiş gerçeklik sadece bilgisayar oyunlarında değil savunma sanayiinden perakende sektörüne sayısız alanda kullanılır hale geliyor.

SAVUNMA SANAYİİNDE DE KULLANILIYOR

Zenginleştirilmiş gerçeklik savunma sanayiinden mimarlığa kadar birçok alanda kullanılıyor.
Zenginleştirilmiş gerçek terimi ilk kez 1990'da ABD'li havacılık şirketi Boeing mühendisi Tom Caudell tarafından kullanılmıştı.

ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen pilot kaskları, zenginleştirilmiş gerçeklik sayesinde hem uçakla hem de uçağın çevresiyle ilgili bilgiler gerçek görüntünün üzerine yansıtılabiliyordu.
Teknolojinin eğlence sektörüyle girişiyse 1990'ların sonunu buluyor.

Spor programlarında karşılaşmalardaki önemli pozisyonların anlatımında da maç görüntüsü üzerine bindirilen bilgisayar grafikleriyle zenginleştirilmiş gerçeklik ilk kez geniş kitlelerle buluşmaya başlamıştı.

BİR HAFTALIK OYUN

6 Temmuz'da piyasaya sürülen Pokemon GO milyonlarca kişi tarafından indirildi. Cep telefonları ve tabletlerde rahatlıkla çalışan zenginleştirilmiş gerçeklik uygulamaları yıllardır hem Apple hem de Android işletim sistemlerinde var. Ancak o uygulamalar milyonlarca kişi tarafından indirilip oynanan Pokemon GO'nun yanına bile yaklaşamıyor.

BBC'nin haberine göre Toronto Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Profesörü Eugene Fiume, Pokemon GO'nun başarısını iki nedene bağlıyor: 

1- Cep telefonu teknolojisindeki gelişme: Telefon işlemcileri güçlendikçe zenginleştirilmiş gerçek için gerekli olan GPS, yüksek çözünürlük ve sensörler daha sağlıklı şekilde çalışır hale geldi. Bu da zenginleştirilmiş gerçekliğin cazibesini artırdı.

2 - Oyun olmanın avantajı: Zenginleştirilmiş gerçekliği kullanan ciddi uygulamaların en büyük sıkıntısı hassas bir konumlandırmanın yapılamaması. Yani bir mimarlık uygulamasında grafik gerçek görüntünün üzerine milimetrik olarak oturmuyor. Bu da kullanımı zorlaştırıyor. Bunun için teknolojik gelişme şart. Pokemon GO'daysa milimetrik hassasiyette konumlandırmaya gerek yok.

BENZER UYGULAMALAR DA VAR

Star Walk: Hem Android hem de iOS işletim sistemlerinde olan uygulama, telefonun kamerasını gökyüzüne doğrulttuğunuzda size yıldız, gezegen ve takım yıldızların konumlarını gösteriyor. Uygulama ayrıca sizi aradığınız yıldıza ya da galaksiye de yönlendirebiliyor.

Star Walk uygulaması, kullanıcılara takım yıldızları gösterebiliyor. 

Wikitude: Uygulama mağaza, restoran veya otellerle ilgili kullanıcı yorumlarının derliyor. Telefonun kamerasını hakkında bilgi almak istediğiniz yere doğrulttuğunuzda o yerle ilgili paylaşılan Twitter mesajlarından yapılan yorumlara kadar birçok bilgiye erişebiliyorsunuz. Özellikle turistler için tasarlanmış olan uygulama görüp de merak ettiğiniz yerler hakkında bilgi almanızı kolaylaştırıyor.

Wikitude uygulamasıyla kullanıcılar telefonun kamerasını merak ettikleri yere doğrultunca o yer hakkındaki yorumlara ve bilgilere ulaşabiliyor.

Google Ingress: Pokemon GO'nun yapımcısı Niantec tarafından geliştirilen oyun sanal gerçekliğe en yakın cep telefonu uygulamalarından. Oyuncular belli bir senaryoyu takip ederek gerçek dünya içerisindeki sanal kara delikleri buluyor ve bir labirent içinde ilerliyor.

Yorumlar