Japonlar vücuttaki oksijeni ölçen sensör yaptı

Japonlar, insan vücudundaki oksijen seviyesini hiçbir incitme olmadan ölçebilen cihaz üretti.

Google Haberlere Abone ol
Japonlar vücuttaki oksijeni ölçen sensör yaptı

Bilim dünyası insan vücudundaki okjien seviyesini hiçbir kesici delici alet kullanmadan ölçmeyi başardı. Japonya'da bilim adamları tarafından geliştirilen yeni yöntemle, vücuda yapıştırılan ince bir cihaz sayesinde insan vücudunun oksijen seviyesi rahatlıkla ölçülebiliyor.

Japonya'daki Tokyo Üniversitesinden bilim adamları, gönüllüler üzerinde denenen ve başarılı olan cihazın, özellikle ameliyatlar sırasında ve sonrasında bazı organlardaki oksijen düzeyini ölçmek için kullanılacağını açıkladı.

Dünyada bir ilk olan bu elektronik cihaz, kırmızı, mavi ve yeşil renkte uyarı veren mikro-elektronik bileşenlerden oluşuyor.

Araştırmacılar, ilerde cihaza renk yerine rakam ve yazıyla uyarı özelliğinin de ekleneceğini belirtti.

Bu bilimsel projeyi yöneten Tomuyuki Yokota, "Geliştirdiğimiz cihaz, parmağa yapıştırıldığında kandaki oksijen konsantrasyonunu ölçüyor. Cihaz, takan kişiye herhangi bir rahatsızlık vermiyor. Cihazı, daha sonra ameliyat sırasında ve sonrasında belirli bir organdaki oksijen düzeyini ölçmek için de kullanabileceğiz." şeklinde konuştu.

Yapılan araştırmanın sonuçları Science Advances dergisinde yayımlandı.

Başka bilim adamları tarafından üretilen akıllı gözlükler, glikoz düzeyini ölçen lensler gibi giyilebilen elektroniklerin, geleceğin dünyasında önemli bir yere sahip olacak.

İnsan vücudundaki oksijen miktarının doğru bir şekilde ölçülmesi birçok hastalığını ve rahatsızlığın önlenmesi açısından önem taşıyor. Birçok deri hastalığı oksijen seviyesinin düşmesinden ya da aşırı yükselmesinden kaynaklanıyor.

 

 

 

Yorumlar