Facebook ve Google'ın 'yalan haber' projesinin riskli

Google ve Facebook tarafından geliştirilen 'yalan haber doğrulama' uygulamalarının 'kime göre yalan' tartışmasını da beraberinde getirdi. Amerikan kaynaklı bu iki şirketin yalan haber konusunda, "neye göre karar verecekleri" merak konusu. Uzmanlar, uygulamaların, "yalan haberlerden" daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinden endişe ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Facebook ve Google'ın 'yalan haber' projesinin riskli

Sonhaberler | Haber Merkezi

Google ve Facebook'un çok konuşulan "yalan haber önleme programı"nın birçok riski de beraberinde getireceği belirtiliyor. Uzmanlar, bu gibi kuruluşların neyin yalan haber olduğuna karar vermesinin tehlikeli bir durum arz ettiğini belirtiyor. Uzmanlara göre; Bu şirketler, kriterlerine uymayan haberleri, ‘şüpheli' olarak etiketleyecek ya da olağanüstü durumlarda bunları görünmez kılacaklar. Büyük ve kontrolsüz teknoloji şirketlerine yalan haberleri, diğer bir deyişle tüm haberlerimizi yönetme imkanı sunmak, yalan haberlerin kendisinden çok daha zararlı olacak.

Amerikan kaynaklı bu iki büyük kuruluşun, aynı menşeili haber siteleri ile gazetelerin onaylamadığı "doğru" haberleri de aynı kategoride değerlendirip değerlendirmeyecekleri de merak edilen bir başka konu. 

‘Fact Check' (Yalan haberi doğrulama) hizmeti, tarayıcılarda aranan ve gazeteciler yahut uzman kuruluşlar tarafından denetlenen haberlerin yanında ‘Fact Check' yazısı ve bu nota ilişkin yorumların yayınlanmasını kapsıyor. Öte yandan Google, konuya ilişkin açıklamasında doğrulama sisteminin her arama için ulaşılabilir olmadığını ve üstelik aynı arama ile ilgili çeşitli doğrulama kaynaklarının farklı sonuçlara varabileceğini vurguladı.

Açıklamada ayrıca hizmetin internet devi tarafından değil, dış şirketler tarafından verildiği, farklı yorumların ise haber hakkında daha net bir tablo ortaya koyabileceği ve bu sayede insanların kendi fikirleri çerçevesinde denetimi rahatlıkla analiz edebileceği vurgulandı.

Google'ın denetimci listesine BBC, CNN, The Guardian, The New York Times ve daha 111 şirket şimdiden katıldı.

Yorumlar