Deniz altı keşfinde yeni dönem

Denizin derinliklerin dalgıçarın ulaşamadığı bölgelerdeki tarihi kalıntılar bundan böyle yapay zekalı robot tarafından gün yüzüne çıkarılacak. İlk çalışma başarılı bir şekilde tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Deniz altı keşfinde yeni dönem
Deniz altı keşfinde şimdiye kadar ulaşılamayan derinliklere bundan böyle yapay zekalı robotla ulaşılacak. ABD'de üretilen robot ilk icraatına da imza atarak 400 yıllık tarihi kalıntıyı gün yüzüne çıkardı. Dalgıçların inemediği derinliklere inip keşif yapma imkanı sağlayan yapay zekaya sahip dalgıç robot, Fransa kıyılarında 17'nci yüzyıla ait Fransa Kralı 14. Louis'in gemisinin kalıntılarını su üstüne çıkardı. İlk denemenin başarılı olmasıyla birlikte dünyanın birçok bölgesinde deniz altında saklı kalan tarihin gün yüzüne çıkarılması umudu da arttı. 



Amerika'da bir üniversite tarafından geliştirilen ve dalgıçların inemediği derinliklere inip keşif yapma imkanı sağlayan yapay zekalı dalgıç robot, 17'nci yüzyıla ait kalıntıları deniz altından su üstüne çıkarmayı başardı. Stanford Üniversitesi, geliştirdikleri yapay zekalı dalgıç robot Ocean One'nın Fransız Kralı 14'üncü Louis'in Fransa'nın güney kıyısında batan gemisinden bir parçayı su yüzeyine çıkarmayı başardığını duyurdu. Üniversitenin Bilgisayar Bilimleri Profesörü Oussama Khatip, bir internet sitesine verdiği demeçte, Ocean One'ın uzaktan kumanda edilebilen kolları ve bilekleri sayesinde tuttuğu ve kavradığı herşeyin uzaktan hissedilebildiğini kaydetti.

Profesör Khatip, robot üzerindeki kameralar ve sensörler sayesinde uzaktan kumanda sırasında sanal gerçeklik hissi yaşandığını ve Ocean One'la dalgıçların inemediği derinliklere inip keşif yapma imkanı tanındığını dile getirdi. Araştırmacılar tarafından kontrol edilen robotun kafasındaki kamera ile kumanda merkezi onun gördüğü tüm açıları görebiliyor.

Khatip'in önderlik yaptığı Stanford Üniversitesinden bir araştırma ekibi ve Fransa Kültür Bakanlığından araştırmacı Arkeolog Michel L'Hour'un birlikte çalıştığı projede, Ocean One'ı test etmek için, robotun, 14'üncü Louis'in 1664'de Fransa'nın güney kıyısının 32 kilometre uzağında batan La Lune isimli gemisinden parçaları su yüzüne çıkarması planlanıyordu.



Geminin kalıntısına ilişkin yer bilgileri robotun beynine gönderildi ve robota su altına dalma komutu verildi. Herhangi bir ihtimale karşı yönetim koluyla da kontrol edilebilen Ocean One, gemi kalıntısına büyük ölçüde kendi başına inmeyi üzerindeki sensörler sayesinde hiçbir yere çarpmadan başardı.



Robot üzerindeki kamera görüntülerini eş zamanlı izleyen ekip, gemide greyfurt büyüklüğünde bir vazoyu farketti ve robota vazonun üzerinde yüzerek kollarıyla vazonun boyutunu ve ebatını keşfetmesine yönelik komut verildi. Ocean One, vazoyu parmaklarıyla kavrayarak tuttu ve araştırma ekibi tarafından hazırlanan sepete koydu. Sepet ise bir dalgıç tarafından su yüzeyine çıkartıldı. Üst gövdesi insan formunda olan olan Ocean One hakkında, alt gövdesinde bacakları bulunmadığı için deniz kızı benzetmesi de yapılıyor.

Uzaktan kontrol edilebilen yapay zekalı Ocean One'nın bilimsel açıdan birçok keşfin önünü açabileceği tahmin ediliyor.

Yorumlar