4,5G nedir, nasıl geçilir?

Türk kamuoyunun en önemli gündem maddelerinden olan 4,5G ile ilgili aklınıza takılan soruların cevapları bu haberimizde...

Google Haberlere Abone ol
4,5G nedir, nasıl geçilir?

4,5G nedir?

Kamuoyunda 4,5G olarak bilinen IMT-Advanced, dünyada kullanılan en son mobil haberleşme teknolojisinin genel adıdır. Bu teknoloji daha yüksek hızda, daha düşük gecikme süresi ve yüksek kapasitede seyyar internet sağlayan seyyar iletişim teknolojisidir.

Hız artacak, işlem süreleri kısalacak

4,5G ile seyyar şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı, 183 MHz'den 573 MHz'ye çıkacak. 4,5G sayesinde daha yüksek veri süratleri, daha düşük gecikme süreleri sunmak mümkün olacak. Bu sayede bulut servislerinden seyyar cihazlar üzerinden video izlemeye, akıllı ev ve şehir altyapılarından seyyar ofislere, yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasından seyyar sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak. Nesnelerin interneti döneminde her geçen gün daha fazla makinenin birbiri ile konuşması, daha yüksek veri transfer kapasitesi ve düşük gecikme süreleri gerektirirken, 4,5G teknolojisi akıllı şehirlere giden yolda ihtiyaç duyulan yüksek veri trafiğini rahatlıkla karşılayabilecek.


Düşük gecikme süreleri, şirketler için de kritik öneme sahip. Bu sayede özellikle sahada faaliyet gösteren çalışanları olan şirketlerin gerçekleştirdikleri işlemlerin süresi kısalacak, dolayısıyla müşteri memnuniyetleri de yükselecek. Kısacası 4,5G teknolojisi ile önümüzdeki yıllarda çok daha fazla işin mobil olarak yapılabilmesini mümkün hale getirecek, müşterilerin seyyar cihaz kullanım alışkanlıkları dönüşecek.

3G hızında 90 dakikalık futbol maçını 25 dakikada indiriyorken; 4,5G ile 3,5 dakikada indirip seyredebileceksiniz.

Çekmeyen telefon kalmayacak çünkü 4,5G teknolojisinin tünellerde bile kullanılabileceği tahmin ediliyor. 1 kilometrenin üstündeki tüneller ve konvansiyonel tren hatları da buna dâhil...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4,5G teknolojisinin 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma sunulacağını ilan etti. Bu teknolojinin 8 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun yüzde 95'ini kapsama mecburiyeti var.


Sim kartlar değişiyor

Türkiye'de 4,5G'nin başlamasına az bir zaman kala sim kart seferberliği de yaşanıyor. 1 Nisan'da start alacak bu teknolojiye geçişte ilk safha olarak sim kart değişimiyle başladı. Cep telefonu 4,5G'li bile olsa sim kart değiştirmeden bu teknolojiye geçilemiyor.

İstatistiklere göre, Türkiye'de hat sayısına paralel olarak 74,2 milyon sim kart var. Bunların 46 milyon gibi büyük bir çoğunluğu 4,5G ile uyumlu. Uyumlu olmayan kısım ise 28,2 milyon adet. Yani Türkiye'deki sim kartların yüzde 38'i 4,5G'ye uyumlu değil. Operatörler ve cep telefonu satıcıları bunların 15 milyonunun yeni sim karta geçeceğini öngörüyor. Tuşlu telefon kullanan ya da 4,5G'ye geçmeyen yaklaşık 8 milyon hat sahibi olacağı da belirtiliyor.

Kartınızı erkenden değiştirin

4,5G teknolojisi için 1 haftadan az süre kaldı. Bu nedenle 4,5G uyumlu sim kart değişimi de hızlandı. 4,5G için geri sayım devam ederken, geçen ay 3 milyon kişinin sim kartını değiştirerek 4,5G'li yaptığı öğrenildi. Sektör yetkilileri, gelecek 2-3 ayda 10 milyondan fazla seyyar abonenin hem ses hem de data hatlarında 4,5G uyumlu sim kartlara geçeceği tahmininde bulunuyor. Abone merkezlerinde nisan ayında oluşabilecek yığılmalara karşı şimdiden sim kart değiştirilmesi tavsiye ediliyor. Kimlikleriyle abone merkezlerine gelenlerin 4,5G'li sim kartlarını alabiliyorlar.

Üç GSM operatörü de sim kart değiştirmeyi hızlandırmak için çalışıyorlar. Hedeflenen 15 milyon sim kart değişimi için 31 Mart'a kadar kampanyaların devam edeceği belirtiliyor. Şu anda kullanılan sim kartlar, 900 MHz, 1800 MHz ve 2100 MHz frekanslarını destekleyen 3G teknolojisi ile kullanılabiliyor. 4,5G teknolojisinin kullanılacağı frekans için yeni 800 MHz ile 2600 Mhz frekansları açıldı. Eski 3G'li sim kartların yeni frekansları desteklemesi mümkün olmayacak.

Telefonum 4,5G uyumlu mu?

Aboneler, sim kartlarının 4,5G'ye uyumlu olup olmadığını operatörlerin web sayfaları veya mağazalarında ücretsiz olarak öğrenebiliyorlar. Ayrıca kendileri de test edebiliyor. Sim kartın üzerinde bulunan çip kısmı kare şeklindeyse sim kartınız 4,5G'yi desteklemez. Çip dikdörtgen şeklindeyse bu tip kartlar 4,5G desteğine sahip. Mevcut sim kartlar 4,5G uyumlu sim kartlarla değiştirilirken kartın şeklinde bir değişiklik söz konusu olmayacak. 4,5G uyumluluğu yeni sim kartların içindeki yongalarla sağlanacak.

Yorumlar