Zigetvar'da Kanuni Sultan Süleyman Türbesi bulgularına ulaşıldı

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Zigetvar Kalesi çevresinde Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarının olduğu ile ilgili iddialar üzerine, 4 yıl önce başlatılan kazılar sürüyor. Bölgede tekke, askeri garnizon ve cami kalıntıları ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
Zigetvar'da Kanuni Sultan Süleyman Türbesi bulgularına ulaşıldı

4 yıl önce Macar bilim insanları Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarının yerini tespit ettiklerini duyurmuştu. 1566'da Zigetvar kuşatması esnasında hayatını kaybeden ve iç organları padişahın otağının bulunduğu mevkide defnedilen ve daha sonra Osmanlı egemenliği döneminde türbe haline gelen bu mezar, yüzyıllar içinde kaybolmuştu. 4 yıldır Macar hükümeti ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından da desteklenen, Macaristan'ın Zigetvar kentindeki araştırmalar, havadan tespitlerin ve toprak altı sondajlarının ardından somut arkeolojik kazılara dönüştü ve ortaya çıkan sonuçlar, tüm beklentileri aştı. Kazıların ortaya çıkardığı olgular şaşkınlık verici. Kazı alanında, Kanuni'nin aradan geçen yüzyıllar içinde kaybolan türbesi, bir cami, bir derviş tekkesi, askerler için bir garnizon ve tüm bu binalara hizmet veren sivillerin yaşadığı binaların kalıntıları var. Uzmanların kazılardan çıkardığı sonuç, bölgede sadece bir türbe değil, türbenin etrafında oluşan bir kasabanın da bulunduğu şeklinde.

ÇEVREDEKİ TOPRAKLAR İSTİMLAK EDİLECEK

Kazıların yeni dönemi başlarken Macar hükümeti, bölgede kazı alanının genişletilmesi için çevredeki toprakları istimlak etme kararı aldı. Türbenin bulunduğu alan "Özel Kültürel Statüye Sahip" bir dünya mirası haline getirilecek. Zigetvar'da daha türbenin keşfedilmesinden önce kurulan Türk Macar Dostluk Parkı'nın yanı sıra türbe etrafında oluşturulacak yeni alanın bölgenin çehresini de değiştireceğine inanılıyor. Kazılar sürerken bile Avrupa'nın değişik yerlerinden otobüslerle, türbe ziyareti için turist geliyor.

Yorumlar