Tarihi camide restorasyon rezaleti

Korkuteli ilçesindeki tarihi Alaaddin Camii'nin nadide eserler kapsamında değerlendirilen Taç Kapısı, restorasyon rezaletine kurban gitti

Google Haberlere Abone ol
Tarihi camide restorasyon rezaleti

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde bulunan 800 yıllık tarihi Alaaddin Camii'de başlatılan restorasyon çalışmaları tam bir rezalete dönüştü. Tarihi caminin Taç Kapı'sı restorasyon sırasında gelişi güzel bir şekilde kırıldı, yerine ise bildiğimiz beton kapı yapıldı. 

Tarihi kapı, Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın 1994 yılında yazdığı doçentlik tezinde, “Anadolu Selçuklu sonrası ortaya çıkan ve yeni bir arayış içindeki bölgesel hüviyetteki beyliklerin sanat denemesinin nadir örneklerinden biri” olarak nitelendiriliyordu. 

Kapıyla ilgili rezalet geçen yıl basına yansımıştı. Anca Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün açtığı soruşturma kapsamında yürütülen çalışmalar sağlıklı bir şekilde yürütülmediği için kapının kurtarılması için hiçbir işlem yapılmadı. Antalya Koruma Kurulu'nun kararıyla kapının söküldüğü ve taşlarının da koruma altına alındığı iddia edilmişti. Ancak olayın basına yansıması üzerine restorasyon skandalına imza atan firma ihaleden el çektirilmişti. 

Mart ayında da Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ‘‘Alaaddin Camisi Onarımı ve Çevre Düzenleme (Portal Kapı ikmal işi)” adı altında yeni bir ihale düzenledi. 14.01.2018 tarihine kadar bitirilmesi şartıyla 480 bin liraya ihaleyi Boyut Grup Restorasyon şirketi aldı. Koruma Kurulu’nca onaylanan proje ile kapı yeniden ayağa kaldırılmaya başlandı.

Yeni firmanın aldığı ihale kapsamında yürütülen çalışma da öncekini aratmadı. Taç Kapı'dan hiçbir eser yok. 

Hürriyet'in haberine göre uzmanlar yıkılmamış, tamamen yok olmamış ve statik problemi olan yapıların sökülüp tüm özgünlüğünün bozulmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, strüktür sağlamlaştırma yöntemi ile Taç Kapı’nın özgünlüğü bozulmadan restorasyon yapılıp, etrafı güçlendirilmesi gerektiği görüşünde. Ancak mevcut durumda tarihi kapı giderilemeyecek bir tahribata uğramış durumda.

Restorasyonda görevli ustabaşı inşaat çalışmasını şöyle anlattı: ‘‘Çok kötü sökülmüş. Hatta sökülme bile denemez parçalanmış. Taşları aşağıdaki mahalleden bile topladık. Gelişigüzel atılmışlar. Bazılarına numara konmuş ama yapboz gibi bulamıyorsun. Kapının taşlarını yol kenarına yığmışlar sonra belediye yol çalışması yapınca çoğu kaybolmuş. Bu kapının sökülme şekli de yanlış. Şimdi bulabildiğim taşları yerine koyuyorum. Bulamadıklarımı da yeniden şekil verip üstüne diziyorum. Ancak bu kadar olur. Yarıdan fazlası yok.’’

Yorumlar

Murat Bu konunun tamamen kültür ve turizm bakanlığının denetiminde olması gerekiyor.Ayrıca ihale bedeli çok yüksek. İnşAllah kimseye peşkeş çekmiyorlardır işi