Şehzade Orhan ya da Orhan Çelebi kimdir, ne zaman esir düşmüştür?

Kanal D'de her Salı akşamı yayınlanan yeni dizi "Mehmed Bir Cihan Fatihi" dizisine damga vuran Şehzade Orhan'ın Bizans tarafından rehin alınması olayıyla yeniden gündeme gelen Şehzade Orhan olayı nedir, ne zaman yaşandı? Babası Murat'ın yerine tahta geçen Sultan Mehmed, kucağında Şehzade Orhan meselesini buldu. Şehzade Orhan, İstanbul'un fethine kadar Osmanlı ile Bizans arasında sorun olmaya devam etmişti. Osmanlı, Sultan Mehmed dönemine kadar Orhan için Bizans'a ödeme yapıyordu. Ancak Mehmed'in tahta geçmesinden sonra durum değişti. Ancak Orhan yine Bizans'tan alınamadı. Şehzade Orhan, İstanbul'un fethine kadar hayatta kaldı, fetih sırasında yakalanarak idam edildi.

Google Haberlere Abone ol
Şehzade Orhan ya da Orhan Çelebi kimdir, ne zaman esir düşmüştür?

Sonhaberler.com | Tarih Servisi

Kanal D'de her salı akşama ekrana gelen "Mehmet Bir Cihan Fatihi" dizisinde yer verilen Şehzade Orhan izleyici tarafından merak ediliyor. Peki gerçekte de Şehzade Orhan var mıydı, ne zaman yaşamıştı, Bizans'ın elinde esir miydi? Diziyle birlikte Şehzade Orhan kimdir sorusuna yanıt aranmaya başlandı. 1412 yılında doğan Orhan Çelebi ya da Şehzade Orhan’ın hayat öyküsü bir hayli ilgi çekici. Beşinci Osmanlı padişahı I. Mehmet'in (Çelebi Mehmet) ağabeyi olan ve kızkardeşi Sultan Fatma Hanım ile birlikte Bizans'a rehin olarak yollanan Şehzade Kasım Çelebi'nin oğlu. Ali Şah, Cihan Şah, Vali Han ve Buğa Han isimlerinde Dört oğlu vardı. 1412 yılında doğan Orhan Çelebi ya da Şehzade Orhan İstanbul'un fetih edildiği 29 Mayıs 1453 günü İstanbul'da öldü.

Beşinci Osmanlı padişahı I. Mehmet'in (Çelebi Mehmet) ağabeyi olan ve kızkardeşi Sultan Fatma Hanım ile birlikte Bizans'a rehin olarak yollanan Şehzade Kasım Çelebi'nin oğlu. Ali Şah, Cihan Şah, Vali Han ve Buğa Han isimlerinde Dört oğlu vardı. Bizans İmparatorluğu sürekli Orhan Çelebi'yi Anadolu’ya gönderip ayaklanma çıkartma tehdidinde bulunuyor, bunun yapılmaması karşılığında Osmanlı'dan haraç alıyordu.

Fatih Sultan Mehmed, bu parayı son iktidarı döneminde kesti. Orhan Çelebi, İstanbul'un II. Mehmed tarafından kuşatılması sırasında 600 kadar adamı ile şehrin Osmanlıya karşı savunmasında yer aldı. Adamlarını Yedikule'nin deniz tarafındaki surları ile Yenikapı'ya doğru olan sur silsilesinde konuşlandırdı.

Kadim şehir yüzyıllar boyunca defalarca kuşatılmış; ama ne toplar güçlü surlarında tek bir gedik açabilmiş ne de Haliç’in devasa zinciri düşman gemilerine geçit vermiştir. Üstelik Mehmed şehri almak istiyorsa yalnız Bizans İmparatorluğu'na ve arkasındaki Hristiyan âlemine karşı değil, devlet içindeki en büyük muhalifi kudretli veziriazam Çandarlı Halil Paşa’ya karşı da mücadele etmek zorundadır.

ŞEHZADE ORHAN NE ZAMAN ÖLDÜ?

1412 yılında doğan Orhan Çelebi ya da Şehzade Orhan İstanbul'un fetih edildiği 29 Mayıs 1453 günü İstanbul'da öldü. Beşinci Osmanlı padişahı I. Mehmet'in (Çelebi Mehmet) ağabeyi olan ve kızkardeşi Sultan Fatma Hanım ile birlikte Bizans'a rehin olarak yollanan Şehzade Kasım Çelebi'nin oğlu. Ali Şah, Cihan Şah, Vali Han ve Buğa Han isimlerinde Dört oğlu vardı.

Bizans İmparatorluğu sürekli Orhan Çelebi'yi Anadolu’ya gönderip ayaklanma çıkartma tehdidinde bulunuyor, bunun yapılmaması karşılığında Osmanlı'dan haraç alıyordu. Fatih Sultan Mehmed, bu parayı son iktidarı döneminde kesti. Orhan Çelebi, İstanbul'un II. Mehmed tarafından kuşatılması sırasında 600 kadar adamı ile şehrin Osmanlıya karşı savunmasında yer aldı. Adamlarını Yedikule'nin deniz tarafındaki surları ile Yenikapı'ya doğru olan sur silsilesinde konuşlandırdı.

Şehzade Orhan İstanbul düştükten sonra keşiş kılığında şehri terk etmeye çalışırken yakalanıp idam edildi.

BİZANS ELİNDEKİ ŞEHZADEYE KARŞILIK YILLIK 300 BİN AKÇE VERİLİYORDU

Fatih Sultan Mehmet Han, Osmanlı tahtına geçtiğinde, Bizans yine entrika yapmaya başladı. Bu sefer Fatih'in karşısına Çelebi Mehmet Han'ın oğlu olarak bilinen Çelebi Orhan'ı çıkardılar. Sultan I. Murad zamanından beri anlaşma gereğince İstanbul'da bulunan Şehzade Orhan'a Karasu Nehri etrafında bulunan yerlerin hasılatından senelik olarak üç yüz bin akçe veriliyordu. Bizans İmparatoru, Şehzade Orhan için verilen tahsisat hakkında yeni padişaha şunları bildirdi: ''İmparator Kostantinos, her sene kendisine ödenmekte olan üç yüz bin akçeyi kabul etmeye razı olmuyor. Sizin gibi Osman Oğullarından olan Şehzade Orhan, evlilik dönemine gelmiş bir gençtir. Her gün birçok kimseler gelerek kendisine''emir'' diye hitap ediyor ve kendisini bir yönetici, bir padişah ilan etmek istiyorlar. Orhan ise bunlara, bağışlarda bulunmak ve kendilerine hediyeler vermek istiyor olsa bile, kendisinin parası olmadığından dolayı, imparatora başvuruyor.
Şehzade Orhan

İmparator ise zengin olmadığından, onun istediği parayı veremiyor. Şu iki tercihten birini kabul etmenizi talep ediyoruz. Ya tahsisatı iki katına çıkartınız veyahut Orhan'ı serbest bırakacağız. Osmanlı Oğullarını beslemek mecburiyetinde değiliz. Bunların sizin tarafınızdan verilmesi lazımdır. Orhan'ın, bizim tarafımızdan gerçekleştirilmiş olan tedbiri ve şehirden çıkmaması için ortaya çıkardığımız tedbirler bizim için kafidir. Bizans İmparatoru bu sözleriyle Fatih'e, şayet istediği para verilmeyecek olursa, Şehzade Orhan'ı salıvereceği tehdidinde bulundu. 

Sultan Mehmet Han bu cümleleri sabırla dinledi ve elçilerine şu cevabı verdi: '' Kısa zamanda Edirne'ye döneceğim. Oraya buyurunuz, imparatora ve şehre ait bütün bilgileri orada bana söyleyiniz. Orada görüşerek kendilerinde kararımı bildireceğim.''

Fatih Sultan Mehmet Han, Edirne'ye döndüğünde, Gelibolu'da Karasu Nehri kenarında bulunan Şehzade Orhan'a tahsisi edilmiş olan köylerin gelirine el koyduğu gibi, o mıntıkada bulunan Rumları da kovdurdu. Fatih Sultan Mehmet Han'ın Bizans İmparatoruna karşı verdiği bu cevaptan dolayı, imparator bir hayli telaşlandı ve derhal Paşa Beşinci Nikola'ya başvurarak Türkler'e karşı destek yardım istediğini bildirdi.

Yorumlar