Sahabe Türbesi yanında kumarhane inşaat

KKTC'de Hz. Ömer Türbesi’nin yakınında devam eden kumarhaneli otel inşaatı tepki çekiyor

Google Haberlere Abone ol
Sahabe Türbesi yanında kumarhane inşaat
Sonhaberler / Haber Merkezi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), Kıbrıs'ın fethi için bölgeye giden İslam kumandanlarından Hazreti Ömer ve altı silah arkadaşının mezarının bulunduğu Hz. Ömer Türbesi’nin (Sahabe Türbesi) yanında devam eden kumarhaneli otel inşaatı toplumun tepkisini çekmeye devam ediyor. Manevi Havama Dokunma Platformu üyeleri inşaatın durdurulması için eylemlerine devam ederken, başlatılan imza kampanyası ilgi görüyor.

Girne'de yedi sahabe mezarının bulunduğu ve 600'lü yılların ortasında yapılan Hz. Ömer Türbesi'nin yanına yapılmak istenen kumarhaneli otelin inşaatına son verilmesi için Manevi Havama Dokunma Platformu tarafından düzenlenen kampanyada toplanan imzalar, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün'e ve Bakanlar Kuruluna iletildi.

Öte yandan kumarhaneli otelin inşaatına son verilmesi için Manevi Havama Dokunma Platformu tarafından KKTC Cumhuriyet Meclisi ve Başbakanlık binası önünde başlatılan eylemler, otel inşaatının devam etmesi halinde sürdürülecek.

Manevi Havama Dokunma Platformu sözcüsü Mehmet Gökçebağ AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapımı devam eden kumarhaneli otel inşaatı bölgesinin 649 yılında Allah'ın kelamını yaymak için gelmiş yedi sahabenin mezarının bulunduğu Hz. Ömer Türbesi'nin yanı olduğunu söyledi.

Bölgenin Osmanlı döneminden itibaren Kıbrıslılar tarafından kutsal görüldüğünü belirten Gökçebağ, türbenin etrafına içerisinde kumarhaneler de bulunan beş yıldızlı oteller inşasına başlandığını dile getirdi.

Gökçebağ, türbenin yanında böyle bir eğlence merkezinin olamayacağına işaret ederek, buna karşı oldukları için bir platform oluşturduklarını kaydetti. Kurmuş oldukları Manevi Havama Dokunma Platformu olarak devletin almış olduğu kararı durdurmaya çalıştıklarını vurgulayan Gökçebağ, yasal haklarını kullanarak seslerini duyurmak istediklerini sözlerine ekledi.

İKİ KUMARHANELİ OTEL İNŞAATI DA BEKLİYOR

Evrensel Sevgi ve Kardeşlik Derneği (ESKAD) üyesi İbrahim Davran da Hz. Ömer Türbesi'nin çevresine kumarhaneli otel inşaatının devam ettiğini belirterek, türbenin 50 metre yakınına da iki kumarhaneli otel inşaatı için de Bakanlar Kurulunda görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Manevi Havama Dokunma Platformu olarak 35 sivil toplum örgütünü bir araya getirdiklerini ifade eden Davran, platform olarak Kıbrıs'ın ekonomisini geliştirecek yatırımlara karşı olmadıklarını, yatırım yapılırken tarih, doğa, kültür, çevre ve manevi hassasiyetlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Davran, Hz. Ömer Türbesi'nin de bu hassasiyetleri barındıran bir ortamda bulunduğunu belirterek, bu ortamın korunması için yetkililerle görüştüklerini, bölgenin manevi ortamının korunmuş bir şekilde yaşatılmasını istediklerini kaydetti.

Hz. Ömer Türbesi'ni ziyarete gelen Semiha Türkyılmaz da bir türbenin yanında kumarhaneli otel yapılmasının çok yanlış olduğunu, ibadet edilen bir mekanın yanında kumarhaneli bir otelin olmaması gerektiğini söyledi.

Sadık Ceyhan da Kıbrıs'ın manevi mekanlarından birinin Hz. Ömer Türbesi olduğunu belirterek, "Nasıl ki Larnaka'da Hala Sultan Tekkesi var. Burda da Hz. Ömer Türbesi var. Biz buralara gelerek manevi olarak ikmal yapmış bulunuyoruz. Eğer bir yatırım yapılacaksa Kıbrıs'ın müsait yerleri var. Böyle sahabenin yattığı yerlerde gazino gibi kumarhane gibi yerlerin olması hem burda yatan mübarek zatları hem de böyle yerlere değer veren Kıbrıs halkını incitiyor." diye konuştu.
Hüseyin Ertaş ise ibadet yerlerinin yanına meyhane, kumarhane gibi kötü alışkanlıklar edinilecek yerler istemediklerine işaret ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm yetkililerden otel inşatına engel olmalarını istedi.

Öte yandan Change.org üzerinden başlattıkları imza kampanyasına devam eden platform üyeleri, twitter üzerinden de "#dokunma, #istemiyoruz, #çevrefelaketi
#SahabeMezarınaKumarhaneİstemiyoruz, #sonbulsun" etiketleriyle kampanya yürütüyor.

Yorumlar

nur orada yaşayanların dini inançları yok mudur acaba