Osmanlı mirası tarihi Topkapı Sarayı bakımsızlık kurbanı

Tarihi Topkapı Sarayı Müzesi’nin taşıyıcı duvarlarında büyük yarıklar oluştuğu, hazine bölümününse güvenlik nedeniyle ziyarete kapatıldığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Osmanlı mirası tarihi Topkapı Sarayı bakımsızlık kurbanı
Osmanlı hanedanının yüzyıllar boyunca dünyaya hükmettiği Topkapı Sarayı şimdilerde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Tarihi eserin bakımsızlıktan yıkılma tehkesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Bu yılın nisan ayında Gülhane Parkı’nın denize bakan kısmında yer alan çay bahçesinin duvarı çökmüştü. Müze yetkilileri aynı hatta bulunan Konyalı Restoran’ın duvarının da çöktüğünü, sarayın denize bakan yamacında risk incelemesi yapacaklarını duyurmuştu.

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre yapılan incelemede çöken duvarlarla aynı paralelde bulunan Fatih Köşkü’nün bodrumlarında da büyük hasar oluştuğu tespit edildi.

Duvarlarda küçük çatlakların yer aldığı sıvalar kaldırıldığında 10-15 santim genişliğinde yarıklar oluştuğu görüldü. Öyle ki, taşıyıcı duvarlardaki boşluklardan dışarıyı görebilmek mümkün.

Bunun ortaya çıkmasının ardından uzmanlar, durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir raporla bildirerek bölümün ziyarete kapatılmasını istedi. Bakanlık da çökme riskine karşılık müzenin hazine bölümünü 13 Temmuz’da ziyarete kapattı.

Topkapı Sarayı Hançeri, Kaşıkçı Elması, Nadir Şah Tahtı, Zümrüt Sorguç, Zümrütlü Maşrapa, Altın Miğfer, Hz. Osman’ın Kılıcı, Abanoz Taht gibi paha biçilmez Osmanlı hazinesi başka bölüme taşınarak koruma altına alındı. Sarayın restorasyonu için de çalışma başlatıldı.

5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMDE BİLE YIKILABİLİR

Durum İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu’na da fotoğraflı bir raporla bildirilerek detaylı inceleme izni istendi. Kurul, sorunun tespitinde zeminsel etkilerin ağır bastığı, yakın zamanda da bölgede oluşan istinat duvarındaki yıkılmaların ise zemin kaynaklı olduğu görüşünde.

Yapılan incelemelerde 1940-1960 yıllarında yapılan kubbe ve tavanların betonla kaplanmasının binaya ağır yük getirdiği, son yıllarda Marmara Denizi’nde oluşan sismik hareketliliğin etkisinin binayı çökme noktasına getirdiği sonucuna varıldı. Yetkililer, sarayın bu haliyle beş büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacağını ifade etti.

Saraya acil müdahale için önce zemin etüdü yapılacağı, ardından da zemin sağlamlaştırma çalışmalarının yapılacağı belirtildi.

Yorumlar