Mimar Sinan'ın Üsküdar sahildeki güzide eseri son anda kurtuldu

Üsküdar sahilinin tarihi sembollerinden Şemsi Paşa Camii'ne zarar veren proje çalışmaları tepkiler üzerine durduruldu. Çalışmalar sırasında tarihi caminin duvarlarında çatlaklar oluştuğu belirtiliyor. Çalışmalar şimdilik durduruldu ancak caminin akıbeti belirsizliğini koruyor.

Google Haberlere Abone ol
Mimar Sinan'ın Üsküdar sahildeki güzide eseri son anda kurtuldu

Sonhaberler | Haber Merkezi

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde sahil şerdinin tarihi sembollerinden biri olarak kabul edilen Mimar Sinan'ın önemli eserlerinden Şemsi Paşa Camii'ne zarar veren çalışmalar durduruldu. Çalışmalar nedeniyle caminin duvarlarında çatlaklar meydana gelmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Şemsi Paşa Camii'nin önünde yapılması planlanan yaya yolu çalışmasının durdurulduğunu açıkladı. İBB'den yapılan yazılı açıklamada, "Üsküdar Şemsi Paşa Camisi önünde yapılan çalışma durduruldu. Proje tekrar değerlendirilecek." denildi. Kuşkonmaz Camisi olarak da bilinen Üsküdar'daki kıyı ile uyumlu Şemsi Paşa Camisi'nin önünde yapılmasına başlanan proje tartışmalara neden olmuştu. Özellikle sosyal medyada tarihi caminin duvarlarında çatlaklar oluşmaya başlandığı ifade edilmişti.

Tepkileri göz önünde bulunduran İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çalışmaların Topbaş’ın talimatıyla durdurulduğunu duyurdu. Bugünden itibaren kazıkların çatılmasına son verildi. Proje tekrar gözden geçirildikten sonra akıbeti hakkında kesin karar verileceği belirtildi.

ŞEMSİ PAŞA CAMİİ'NİN TARİHÇESİ

​​Adını III. Murad döneminde 1579-1580 yıllarında sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı olan Şemsi Ahmed Paşa'dan alan Üsküdar Salacak tarafı ve  sahilde yer alan tarihi Şemsi Paşa Camii, İstanbul Boğazı'nın Marmara'ya açıldığı bir noktaya kurulu bulunuyor. Caminin içinde Şemsi Paşa'nın türbesi yer alır. Karşısında da Galata Köprüsü ve Haliç uzanır. Şemsi Paşa'nın  Üsküdar'a bakan tarafında yani eski tütün fabrikasının yerinde bir de Sarayı vardı. Yaptıranı Vezir Şemsi Ahmed Paşa. İnşa tarihi 988 yani 1580. Mimarı Mimar Sinan'dır. Şemsi Paşa'nın Türbesi caminin sol yanında bitişiktir ve denize bakar. Cami ile Medrese arasındaki avlu bölümünde bir su deşarj rögarı bulunuyor. Bu Mimar Sinan'ın yaptığı eserlerin tümünde tek örnek olarak bilinir. 

Cami denize yakın olduğu için lodoslu havalarda, avlu duvarını aşıp pencerelerden camiye giren deniz suyu bu rögar vasıtasıyla denize tahliye edilir. Cami avlusu L planında olup avlu kapısından girişte solda görülmeye değer bir tarihi çeşme su haznesi yer alır. L şeklindeki hazirenin cami kıble duvarı ile avlu duvarı arasında 15'ye yakın tarihi kabir ve mezar taşı bulunur. Bu kabirler son restorasyonda meydana çıkarıldı. Ayrıca çıkarılan bazı tarihi mermer taş eşyalar duvarlara monte edilerek güzel bir görünüme kavuşturulmuş. Caminin minaresi kesme taştan, tek şerefeli ve şerefe korkulukları mermer şebekelidir.

KUŞKONMAZ CAMİİ

Bu camiye ve minareye aynı zamanda Kuşkonmaz da denir. Cami İstanbul Boğazının Marmara'ya açıldığı bir noktadadır. Karşısında da Galata Köprüsü ve Haliç uzanır. Yani bu nokta, üç denize bakan ve bunların rüzgârlarını alan yerdedir. Hiçbir canlı insan dâhil, rüzgâra karşı kendi isteğiyle uzun zaman durmaz. Hele kuşlar ve diğer hayvanlar rüzgârı sevmezler. Hatta çok kalırsa ölürler. Böyle çok rüzgârlı bir yerdeki camiye de, elbette hiçbir kuş konmaz.

Cami tek kubbeli küçük bir mekândır. Hela girişinde tarihi ve güzel su haznesi bulunuyor. Harim girişi yanları açık antre şeklindedir. Harim kapısı üstünde mahfil var. Pencere üstü, kubbe ve duvar yazı kabartmalı tek olarak bilinir.

Yorumlar