Hocalı Katliamı 25. Yılında anılıyor

Azerbaycanlılar, Hocalı katliamı sorumlularının adalet önüne çıkarılmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
Hocalı Katliamı 25. Yılında anılıyor

Azerbaycanlılar, Avrupa Birliği'nden (AB) Hocalı katliamının 25. yıl dönümünde suçluların biran önce adalet önünde çıkarılması yönündeki çabalara destek istedi.

Hocalı Katliamı 25. yılında Brüksel'de, AB kurumlarının yakınındaki Schuman Meydanı'nda protesto edildi. Azerbaycanlılar ve Türklerin katıldığı protestoda "Hocalı için adalet" ve "Ermeni terörünü durdurun" sloganları atıldı.

Gösteride, üzerinde "Hepimiz Hocalı'yız, Hepimiz Türk'üz, Hepimiz Karabağ'ız" ve "Hocalı katliamının kurbanlarını unutmayacağız" yazan pankartlar ile Azerbaycan, Türkiye, KKTC ve Doğu Türkistan bayrakları taşındı.

Gösteriye katılmak ve AB kurumlarında temaslarda bulunmak üzere Brüksel'e gelen Azerbaycan Basın Konseyi Başkanı ve Milletvekili Eflatun Amaşov, Hocalı Katliamı'nın 20. yüzyılda işlenmiş en büyük soykırımlardan biri olduğunu söyledi. Gösteriyle amaçlarının Hocalı'da masun insanların öldürülmesini büyün dünyaya anlatmak olduğunu ifade eden Amaşov, "Buraya gelmekteki amacımız, bir kez daha, AB Komisyonu karşısında durumu dile getirmek, o hadiseleri anlatmak ve gösterinden sonra bir bildiriyi AB Komisyonuna takdim etmektir." dedi.

"Avrupa o katliamı duymadı, görmedi"

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın da, Avrupa'nın çocuk ve kadınların öldürülmesine her zaman karşı çıktığını ifade ederek, "Ama nedense 1992 Şubatında o gözler görmedi, o kulaklar duymadı. İşte orada katliama uğrayan bizim insanlarımızdı. Biz 25 yıl sonra, yine meydanlardayız ve Hocalı'ya adalet gelene ve o insanların hakkı iade edilene kadar meydanlarda olmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

"Katiller cezalarını almazsa, o insanların ruhu şad olmaz"

Azerbaycanlılar ve Türk Dili Konuşan Halklar Emektaşlık Merkezi Dernek Başkanı İlhan İsmailov, Belçika'da faaliyet gösteren Türk diasporasının desteğini alarak yaptıkları gösteriyle, halen yaşayan tanıkları olan bir katliama gereken önemin gösterilmesini sağlamayı amaçladıklarını söyleyerek, "Bugün, Hocalı'da yapılan o cinayetin katilleri cezasını almıyorsa, ne o insanların ruhu şad olur ne de biz rahat ederiz." ifadesini kullandı.

"Sarkisyan AİHM'de yargılanmalıdır"

Gösteriye destek veren Türk vatandaşlarından eski Gent Türk Ocağı Başkanı Recep Tuncer Sarı ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) soykırımda rolü bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı yargılamadığını ifade ederek, "Bugün burada bulunmamızın gayelerinden birisi de, bu katliamın, soykırımın sorumlusu Sarkisyan'ın AİHM'de yargılanması ve cezalandırılmasıdır." ifadesini kullandı.

Hocalı katliamı

Ermeni güçleri 1991'in sonlarına doğru ablukaya aldıkları Dağlık Karabağ'ın Hocalı köyüne, 25 Şubat 1992'den itibaren saldırı başlattı. Bölgede bulunan Rus ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayın silahlarını kullanan Ermeniler, ertesi günü Hocalı'da katliama girişti.

Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı kurtuldu, Ermeni güçleri, bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150'sinden bugüne kadar haber alınamadı.

Yorumlar