Çin'in toprak askerleri

Çin'in tarihinde 11 hanedanlığın başkenti olmuş Şian, toprak askerlere ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Çin'in toprak askerleri
U​NESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Çin'in toprak askerleri  yıllardır gizemlerini korumaya devam ediyor. ABD bu Toprak Askerlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Çin'in tarihinde 11 hanedanlığın başkenti olmuş Şian, ülke tarihinin en önemli unsurlarından olan toprak askerlere ev sahipliği yapıyor.

Dev bir kral mezarının bulunduğu alanda binlerce toprak asker bire bir boyutlarıyla "ilklerin imparatoru" olarak bilinen Çin Şı Huang'ın "mezarını koruyor."

MUHAFIZLAR 2 BİN YAŞINDA

UNESCO Kültür Mirasları listesinde bulunan toprak askerler, 1970'li yıllarda ilk kez bölgede süren kuraklık sırasında kuyu açmak üzere çalışan 4 işçi tarafından bulundu ve önceden hakkında kesin bilgi olmayan yer altı ordusunu ortaya çıkarmak için arkeolojik çalışmalar başlatıldı.

Askerler ve mezar bölgesinin keşfine müteakip başlatılan çalışmalar, bu askerlerin sıradan toprak asker ve heykeller olmadığını da ortaya çıkardı. Zira yaklaşık 8 bin kişilik olduğu tahmin edilen dev yer altı ordusu, dönemin silahları, topraktan atları ve diğer araç ve gereçleriyle birlikte gömülmüş.

TOPRAK ASKERLERİN GİZEMİ

İmparatorun ordusunda bulunan binlerce askerin heykeli, kıyafetlerinden ten rengine kadar, yüzleri bire bir taklit edilerek yapılmış. Halen küçük bir bölümü gün ortaya çıkarılan askerlerin tamamı, heykellerin kimyası halen çözülemediği için gün yüzüne çıkarılmıyor.

Bu gizemli ordu ayrıca sıradan bir şekilde dizilip, gömülmemiş. Farklı rütbelerde ve sınıflarda olan askerler dönemin en ileri savaş nizamına ve stratejisine uygun şekilde, savaş meydanında savaşa hazır konumda duruyor.

Dev yer altı ordusu askerlerinin ellerinde savaş öncesi hazır durumda tuttukları silahlarla gömüldüğü, silahların gerçek ve bronzdan olması nedeniyle günümüze kadar bozulmadan ulaşabildiği ifade ediliyor.

Toprak askerlerin yapılış tekniğinin de dönemin teknolojisinin ne kadar ileride olduğunu gösterdiğine dikkat çekiliyor. Her bir asker ve atın kile şekil verilmek suretiyle yapıldığı, ardından heykellerde açılan bir delikle 300 ile 900 derece arasında fırınlandığı belirtiliyor. Uzmanlar, deliklerin yüksek sıcaklıklarda çömleklerin patlamaması için açıldığını ve daha sonra kapatıldığını kaydediyor.

Taş askerler imparatorun dev mezarının sadece 1,5 kilometrekarelik alanını oluşturuyor.

TERRA KOTALARIN TARİHİ

Tarihçiler, topraktan yapılmış askerlerin M.Ö. 210 yılında yapıldığını savunuyor. Çin'de "ilklerin imparatoru" olarak bilinen Çin Şı Huang, dönemin Cao beyliğinde doğmuş ve birçok beylikten oluşan tüm coğrafyadaki Çin uluslarını ilk kez birleştirerek tek devlet adı altında toplayan imparator unvanı alan ilk lider olarak tarihe geçmiş.

İmparator Çin'in 13 yaşında tahta geçtiği, aynı zamanda Çin Seddi'nin inşasını da başlatan imparator olduğu belirtiliyor.

Yapımında 700 bin civarında işçinin çalıştığı dev mezar 37 senede yapılmış. Bölgede 600 civarında yer altı ordusunun bulunduğuna benzer çukur olduğunu belirten uzmanlar, henüz bunlardan 25'inin açıldığını kaydediyor.

Bu dev mezarı ve yer altı ordusunu yaptıran imparatorun, Çin'in o dönem çalışan tüm işçileri ya yaktırarak ya da kendisiyle beraber gömülmek üzere öldürttüğü anlatılıyor.

İmparator Çin'in bunu yapmasının en büyük nedeni olarak da mezarının ve içindeki sırların bilinmesini istememesi, aynı zamanda öldürülen işçilerin de mezarında kendisine eşlik etmesi arzusu olduğu ifade ediliyor.İmparatorun mezarı yerin 36 metre altında bulunuyor ve bu ordunun öldükten sonra kendisini koruyacağına inandığı kaydediliyor.

Dünyanın ilgisini çeken bu gizemli yer altı ordusu günde ortalama 50 bin civarında yerli ve yabancı turisti ağırlarken, bölgeye yakın bir fabrikada da toprak askerlerin her ebatta bire bir kopyaları üretiliyor.

DEV ŞEHİR SULARI

Çin'in en eski kentlerinden biri olarak bilinen, 11 hanedanlığın başkenti olmuş Şian şehri, sadece dev yer altı ordusu ya da farklı etnik unsurlarıyla değil, tarihte oynadığı kilit rol ve stratejik yönüyle de adından hala söz ettiren Çin şehirlerinin başında geliyor.

Şehir merkezi ise modern yapısının yanı sıra Ming Hanedanlığı döneminde yapılmış dev surlarla çevrili.

Tarih boyunca çok az tahribata uğradığı belirtilen dev surlar hala modern Şian'ın günümüzdeki şehir merkezini çepeçevre sarıyor.

Şehir surlarının uzunluğu 13,8 kilometre iken, duvarlar 12 metre yüksekliğinde ve 12-14 metre genişliğinde yapılmış. Surların etrafında da o dönem yapılan yapay bir nehir dikkati çekiyor.
Surların her noktasından görülebilen şehir merkezindeki tarihi davul ve saat kuleleri de mimariye farklı bir estetik katıyor. Tarihi saat kulesinin hemen çaprazında duran dev davul kulesi ise ilginç bir özelliğe sahip. Kule kullanıldığı dönemde mevsim ve hava değişimlerini bildiriyor.

ABD’nin Chicago kentindeki The Field Müzesi’nde sergileniyor

Geçen yüzyılın en büyük arkeolojik keşiflerinden kabul edilen Terrakotta Ordusu’nun yaklaşık 195 santimetrelik boyu ile en uzun askeri olan “General” heykelinin de aralarında bulunduğu sergi, “Çin'in İlk İmparatoru ve Onun Terrakotta Savaşçıları” adı ile Amerikalılarla buluşuyor. Sergide öne çıkan figürler arasında; savaş arabasını çeken at, zırhlı asker, savaş arabası kullanıcısı ve okçu heykelleri yer alıyor. Sergide ziyaretçilere; ilk Çin İmparatoru Çin Şi Huang’ı koruması için yapıldığına inanılan Terrakotta Ordusu'nun yapım süreci detaylarıyla anlatılıyor.
Çin'in Xi’an kentine yaklaşık 11 bin 400 kilometre mesafedeki Chicago’ya özel yöntemlerle nakledilen tarihi eserlerin transferini ise ünlü bir kargo şirketi gerçekleştiriyor.


Çin’in Shaanxi eyaletine bağlı Xi’an kentinde, ilk imparator Huang’ın mezarına yakın bir yerde 1974 yılında bir çiftçi tarafından bulunan Terrakotta Ordusu’nun yapımına MÖ 246 yılında başlandığı, 30 yılı aşan yapım sürecinde 700 bin kişinin çalıştırıldığı tahmin ediliyor. Kazı çalışmaları devam eden ve UNESCO tarafından 1987 yılında Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne alınan Terrakotta Ordusu’nda yaklaşık 8 bin asker, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası ve 150 süvari atının bulunduğu sanılıyor. Boyları 183-195 santimetre arasında değişen askerler farklı yüz ifadeleri ve duruşlarıyla dikkati çekiyor.

Sergi 8 Ocak 2017'ye kadar açık kalacak.

Yorumlar

Falcın10 İnsan tarihini öğrendikçe aciziyetine daha da inanıyor. Ve yüz yaşındada olsan Karun kadar zenginde olsan bir anlamı olmadığını, her şeyin dünyada kalacağını görüyorsun.