Bursa'da tarladan çıkan 1500 yıllık küp müzeye kaldırıldı

Bursa'da hasat sırasında tarladan çıkarılan 1500 yıllık tarihi eser küp, arekoloji müzesine kaldırıldı

Google Haberlere Abone ol
Bursa'da tarladan çıkan 1500 yıllık küp müzeye kaldırıldı
Bursa'da bir çiftçi domates hasadını yapmak için tarlaya getirdiği traktörün çalışmaları sırasında 1500 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi bir eser buldu. Küp şeklindeki tarihi eser Bursa Arkeoloji Müzesi yetkilileri tarafından müzeye kaldırıldı. Çiftçi, hasat sırasında oluşan göçük nedeniyle kazı yaptığını, kuyu bulmak umuduyla açılan tarladan sürpriz bir şekilde tarihi eser çıktı. Çiftçi bunun üzerine önce jandarmaya haber verdi. Jandarma da olayı müze müdürlüğüne haber verdi. Olayı yerine gelen müze yetkilileri eseri kaldırdı.

Karacabey İlçesi’ne bağlı Eski Karaağaç Mahallesi'nde bir çiftçi, tarlasında traktörle çalışırken toprak altında gömülü bir küp olduğunu görünce jandarmaya haber verdi. Bursa Arkeoloji Müzesi'nden gelen bir ekip, 1500 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi küpü tarladan çıkardı. Domates hasadı ardından traktörle tarlasını sürerken göçük fark eden çiftçi, önce bunun bir kuyu olabileceğini düşündü. Traktöründen inerek çukurun yanına giden çiftçi ağzı yassı taşla kapalı büyük bir küpün olduğunu fark etti.

MÜZEYE KALDIRILDI

Çiftçinin haber vermesi üzerine tarlaya gelen jandarma tarihi eser olması nedeniyle küpün uzmanlar tarafından çıkartılmasına karar verdi. Bursa'dan gelen uzmanlar tarafından Jandarma gözetiminde yapılan kazı sonucu, çıkarılan küp incelenmek üzere Bursa Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne götürüldü. Kapağı açılan küpün boş olduğu da belirlendi.

Yapılan ilk inceleme sonucu Roma dönemine ait ve 1500 yıllık olduğu tahmin edilen 1,5 metre yüksekliğindeki küpün ağız genişlik çapı ise 55 santimetreye yakın olduğu tespit edildi.


 

Yorumlar

Falcon vay be bursa mevlana şehri