Suriyeli öğretmenler Arapça derslerine girecek

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyük, "İmam hatip liselerinin Arapça derslerine Suriyeli öğretmenlerimiz dil öğretmek üzere girecekler" dedi

Google Haberlere Abone ol
Suriyeli öğretmenler Arapça derslerine girecek

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, imam hatip liselerinin Arapça derslerine Suriyeli öğretmenlerin gireceğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük de bakanlık olarak Suriyeli sığınmacıların çocuklarıyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Bakanlığın 2011'den itibaren Suriyeli çocukların eğitim-öğretim hayatına dahil olabilmesi için mevzuat düzenlemesi yaptıklarını anlatan Büyük, "Biz biliyorduk ki sığınmacı çocukları sistemin içine dahil edemezsek, eğitim-öğretimin içine çekemezsek, bu boşluğu başkaları doldurur. Bu çocuklar ya sistemin içine dahil olup öğretmen olacaklar ya mendil satacaklar, ya doktor olacaklar ya hırsız olacaklar, ya astronot olacaklar ya terörist olacaklar." dedi.

Çalışmaların ilk dönemde "el yordamıyla" yapıldığını söyleyen Büyük, geçen süreçte kalıcı çözüm üretmeye yöneldiklerini bu çerçevede mevzuatta düzenlemeler yapıldığını ve ihtiyaçlar doğrultusunda bu çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün son verilerine göre 5-17 yaş arasındaki öğrenci sayısının 834 bin olduğunu aktaran Büyük, "Bugün itibarıyla sistemin içindeki öğrenci sayımız 325 bin." dedi.

Büyük, hiçbir Suriyeli misafirin çocuğunun devlet okullarına gitmesinin önünde engel olmadığını bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 80 bin Suriyeli çocuğun Türkçe müfredatla eğitim-öğretimine devam ettiğini kaydeden Büyük, hiçbir okul müdürü veya öğretmenin kendisine gelen Suriyeli çocuğu geri çeviremeyeceğini söyledi.

200 okulu Suriyeli çocuklar için geçici eğitim merkezi haline getirdiklerini bildiren Büyük, bu merkezlerde 12 bin Suriyeli öğretmenin gönüllü hizmet verdiğini kaydetti. Suriyeli öğretmenlere çalışma izni verildiğini anımsatan Büyük, "İllere gidip öğretmen yeterlilik belgelerini oluşturuyoruz. İl çalışma müdürlüklerine gidip çalışma iznini aldıktan sonra sigorta girişleri yapılacak. Hatta imam hatip liselerinin Arapça derslerine ücretli olarak da bu Suriyeli öğretmenlerimiz dil öğretmek üzere girecekler." dedi.

Yorumlar