Mersin'de ilk kez bozayı görüntülendi

- Kadıncık Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bozayının görüntüleri fotokapana yansıdı

Google Haberlere Abone ol
Mersin'de ilk kez bozayı görüntülendi

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Mersin'deki Kadıncık Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda fotokapanla izleme çalışmalarında ilk kez bozayı görüntülendi.

AA muhabirinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakan Veysel Eroğlu'nun talimatıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, çalışmalarında yaban hayvanlarını izlemek için teknolojiden faydalanmaya devam ediyor.

DKMP Genel Müdürlüğünce tabiata yerleştirilen bin 581 fotokapanla yaban hayatı kayıt altına alınıyor.

Bugüne kadar Türkiye'nin çeşitli illerindeki yaban hayvanı geliştirme sahalarında kızıl geyik, karaca, ayı, kızıl tilki, kurt, sansar, çakal, porsuk, yaban tavşanı, yaban domuzu ve vaşak gibi pek çok türün görüntüleri fotokapanlara yansıdı. Bunlardan bazıları, izlenen alanlarda ilk kez kayıt altına alınan türler oldu.

Kısa süre önce Mersin'de, korunan alanlardan Kadıncık Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda fotokapanla izleme çalışmalarında, ilk kez bozayı (ursus arctos) türü görüntülendi.

Sahanın hedef türlerinden yaban keçisinin yanı sıra alanda yaşamını sürdüren nadir türlerden vaşak, kurt ve bozayının görüntülenmesi, Türkiye'nin yaban hayatı zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

- "Envanter ve izleme çalışmaları çok önemli"

DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş, Türkiye'deki yaban hayvanı çeşitliliğinin korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından envanter ve izleme çalışmalarını çok önemsediklerini dile getirdi.

Çeşitli yerlere yerleştirdikleri fotokapanlarla yaban hayatı hakkında birçok bilgiye ulaşabildiklerine dikkati çeken Taş, şunları kaydetti:

"Yerleştirilen fotokapanlar, büyük memeli popülasyonlarının izlenmesi ve yaşadıkları çevreye etkilerinin, türlerin belirli alanlarda varlık, yokluk durumlarının araştırılması, insan-yaban hayvanı çatışmasının sebeplerinin tespiti ve çözüm yollarının araştırılması, kaçak avcılık ve karayollarında yer alan önemli geçiş noktalarının yaban hayvanlarınca kullanılma sıklığının tespiti gibi konularda pek çok bilginin edinilmesinde kullanılıyor."

Fotokapanların, önünden geçen canlıların hareketini algılayarak çok kısa sürede çekim yapabilme özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Taş, son dönemde bunlara GSM devrelerinin entegre edilmesiyle elde edilen fotoğrafların, birkaç dakika içinde cep telefonuna MMS olarak ya da e-posta adresine fotoğraf şeklinde gönderilmesinin de mümkün hale geldiğini bildirdi.

Taş, bunun, yaban hayvanı yakalama ve tasmalama çalışmaları ile kaçak avcılığın engellenmesi gibi koruma faaliyetlerinde büyük kolaylık sağladığını belirtti.

Yorumlar