TSK, Azez'e saldıran PYD'yi topa tuttu

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin Azez kasabasına saldırı düzenleyen PYD güçlerinin mevzilerini vurdu. Başbakan Davutoğlu, PYD'nin oradan çekilmesi gerektiğini açıkladı. ABD'den gelen ilk açıklamada 'endişeliyiz' denildi.

Google Haberlere Abone ol
TSK, Azez'e saldıran PYD'yi topa tuttu

Türkiye sınırının hemen karşısındaki Suriye'nin Azez kasabasına saldıran PYD'ye ait mevzileri vurdu. Dün Azez'e girmeye çalışırken ÖSO tarafından geri püskürtülen PYD güçleri, bugün TSK'ya ait obüslerle vuruldu.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'nin bugün Suriye'nin Halep kentinin YPG kontrolündeki bölgelerini top ateşiyle vurduğunu duyurdu.

AFP'nin aktardığına göre, örgütün sözcüsü Rami Abdul Rahman, hedefler arasında Miniğ Askeri Havaalanı olduğunu söyledi.

PYD, MUHALİFLERİN CAN DAMARINA SALDIRMIŞTI

Suriye'deki savaşın kaderini belirleyecek olan Halep cephesinde terör örgütü PKK bağlantılı YPG iki gün önce stratejik Miniğ Hava Üssü'nü ele geçirmişti. YPG'nin sonrasında Türkiye sınırında bulunan ve muhaliflerin can damarı olarak bilinen Azez kasabasına operasyon başlattığı biliniyordu.

DAVUTOĞLU, HOLLANDA'DA 'VURURUZ' DEMİŞTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki gün önce de Hollanda Başbakanıyla yaptığı basın toplantısında YPG'yi vurabilecekleri mesajını vermişti.

Başbakan Davutoğlu, PYD ve YPG'yi Esad rejimi ve Ruslarla iş birliği ve bölgede etnik temizlik yapmakla suçladı, ABD'den net tutum beklediklerini söylemişti.

Davutoğlu, "PYD kriz boynca rejmle işbirliği yapmıştır, Rusya'yla işbirli hainde Suriyeli sivillere saldırmakta. İnsan hakları örgütleri raporlarına göre açık etnik kıyımla Türkmen ve Arapların yoğun olduğu yerlerde bu nüfüsu yerinden etmek gibi savaş suçu işlemektedir. Belegeler ortadayken müttefikimizden açık ve net tavır beklemek hakkımızdır" diye konuşmuştu.

Davutoğlu, PYD ve YPG'ye de IŞİD ve Kandil hatırlatması yaparak, "Türkiye'ye dönük herhangi bir tehdit olduğunda biz Irak'ta, Kandil'de aldığımız tedbirler neyse, aynı tedbirleri Suriye'de alırız. DEAŞ mevzilerini nasıl hedef aldıysak, Türkiye'yi hedef alan her örgüte aynı muameleyi gösteririz. Dostlarımızdan da bizim yanımızda olmalarını bekleriz" demişti.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU BUGÜN DE SİNYAL VERMİŞTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu son olarak bugün Erzincan'da yaptığı konuşmada, operasyonun sinyalini vermişti.

Başbakan Davutoğlu, buradaki konuşmasında şunları söylemişti: İki gün önce hainler, alçaklar hava bombardımanıyla, milislerle Azez'e saldırdıklarında bütün devlet zirvesi istişare yaptık. Azez'e nasıl sahip çıkarız diye. Biz bu kardeşlerimizi kaderlerine terk etmedik. 4 yıldır mazlumun yanında olan bir ülke olarak kimseden nasihat almayız. 60 bin Suriyeliyi ortada bırakmayız.

SALİH MÜSLİM 'ENDİŞELİYİM' DEMİŞTİ

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin lideri Salih Müslim, iki gün önce Amerika'nın Sesi'ne açıklamalarda, en büyük endişesinin Türkiye'nin savaşa katılması olduğunu ifade etmişti.

Suriye'nin kuzeyinde şiddetlenen savaşın Kürt bölgelerinde değil, bunlara yakın yerlerde olduğunu söyleyen Müslim, Kürt güçlerin çatışmalara dahil olmadığını, ancak YPG'nin bazı Arap müttefiklerinin El Nusra ile savaştığını savunmuştu.  

Salih Müslim, "Türk birlikleri ya da Suriye'deki militan gruplar arasındaki müttefikleri gelecekte sorun yaratabilir ve Kürt bölgelerine saldırabilirler" diye konuşmuştu.

RUSYA VE REJİM GÜÇLERİ SALDIRMAYA DEVAM EDİYOR

Devlet televizyonunun haberine göre, Suriye rejimine bağlı güçler Halep’in muhaliflerin kontrolünde olan kısmına çok yakın bir yer olan Tel Tamura’yı ele geçirdi. Tel Tamura, muhaliflerin ikmâl yolu olarak kullandığı Anadan, Hayan ve Haritan’ı gören, daha yüksek bir yerde konumlanıyor. Bu bölgeler son günlerde ağır bombardıman altındaydı.

Rejim güçleri ve müttefikleri Cuma günü de Tel Tamura'yı gören iki tepeyi ele geçirmişti. 
Muhalif savaşçılar Halep’in tamamen kuşatılmasını engellemek için çevre yolları ellerinde tutmaya uğraşıyorlar. Şehrin kontrol ettikleri bölgelerinde onbinlerce insan yaşıyor. Bölgedeki muhalif komutanlar çatışmalara verilecek bir aranın yalnızca rejim güçlerine yarayacağı fikrinde.

HALEP'İN TÜRKİYE BAĞLANTISI KESİLMEK İSTENİYOR

Rusya'nın hava bombardımanı desteğini alan Şam yönetimi, son günlerde muhaliflerin elindeki bölgeleri tek tek almaya başladı. Son olarak Halep ile Türkiye arasındaki yardım koridoruna saldırılar düzenlenmişti. Yolun bir kısmı kesilmişti. Aşağıdaki resim bölgede son günlerde yaşanan gelişmeleri gösteriyor.

Yorumlar