Suriyeli muhalifler: PYD rejimin yanında

Suriyel Yüksek Müzakere Komitesi Başkanı Hicab, "PYD, Suriye'de rejimle, Rusya ve İran ile işbirliği yapıyor. PYD, özellikle rejimin bir kolu, Rusya ve İran'ın da müttefikidir, geçiş hükümeti söz konusu olduğunda masada Esed'e yer yok. Eli kanlı bir lider geçiş hükümetinde yer alamaz" dedi

Google Haberlere Abone ol
Suriyeli muhalifler: PYD rejimin yanında

Suriye Yüksek Müzakere Komitesi Başkanı Riyad Hicab, PYD'nin Suriye'de rejimin, Rusya'nın ve İran'ın yanında yer aldığını söyledi.

Hicab, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'nun daveti üzerine geldiği Paris'te, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesi sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

Suriye'de özellikle giderek kötüleşen insani durumdan bahseden Hicab, bölgede neredeyse hiç tıbbı malzeme ve ilaç kalmadığını, ciddi anlamda gıda sıkıntısı çekildiğini belirtti.

"Başta Madaya olmak üzere tüm ülkede insani durum giderek kötüleşiyor. İnsani yardıma, ilaca ve yiyeceğe ihtiyaç var" ifadelerini kullanan Hicab, insani yardım konvoylarının en kısa yoldan bir an önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesini talep eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) aralıkta kabul ettiği 2254 sayılı kararına da saygı duyulmasını istedi.

Hicab, konuya ilişkin BM'ye defalarca mektup yazdıklarını dile getirerek, hiçbirine yanıt alamadıklarını söyledi ve insani yardımın yanı sıra güvenlik koridoru da talep ettiklerini kaydetti.

Riyad Hicab, PYD'nin bölgedeki varlığının, sivil halka yapılan katliamlara yardım ettiğine işaret ederek "PYD, Suriye'de rejimle, Rusya ve İran ile işbirliği yapıyor. PYD, özellikle rejimin bir kolu, Rusya ve İran'ın da müttefikidir. Bu açık ve nettir" dedi.

Olası bir geçiş hükümeti ihtimaline de değinen Hicab bunun için gerekli şartlarının olduğunu kaydetti. Hicab, yalnızca Esed'in olmadığı bir geçiş hükümeti önerisine yanıt vereceklerini dile getirerek "Geçiş hükümeti söz konusu olduğunda masada Esed'e yer yok. Eli kanlı bir lider geçiş hükümetinde yer alamaz. Ancak Esed'in olmadığı bir geçiş hükümetini konuşabiliriz" dedi.

Yorumlar