Suriye için ateşkes kararına olumlu tepkiler

BM Genel Sekreteri Ban, ABD ve Rusya'nın Suriye'de çatışmaların 27 Şubat'ta durdurulmasına ilişkin yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Suriye için ateşkes kararına olumlu tepkiler

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD ve Rusya'nın Suriye'de çatışmaların 27 Şubat'ta durdurulmasına ilişkin şartlar hakkında yaptığı ortak açıklamayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, taraflara anlaşmayı uygulama çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ban Ki-mun'un anlaşmayı "beş yıldır süren savaşın ardından, çektikleri acıların artık sona erebileceğine dair Suriye halkının uzun süredir beklediği bir umut ışığı" olarak nitelediğini bildirdi.

Dujarric, "Genel Sekreter, taraflara anlaşmanın şartlarına uyma konusunda güçlü bir çağrı yapıyor. Anlaşmanın uygulanmasını temin etmek için yapılacak çok iş bulunuyor. Uluslararası toplum, Suriye Destek Grubu ve Suriye'deki taraflar bu karara sıkı bir şekilde sarılmalı" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığından, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun eş başkanları ABD ve Rusya adına yapılan ortak açıklamada, “çatışmaların durmasının 27 Şubat 2016 tarihinde 00:00’dan itibaren başlaması” önerilmişti.

Genel Sekreter Ban'ın, ABD ve Rusya tarafından yapılan ortak açıklamanın uzun ve detaylı müzakereler sonucunda geldiğinin farkında olduğunu vurgulayan Dujarric, "Eğer şartlarına uyulursa, bu anlaşma Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanması için önemli bir adım niteliği taşıyor. Anlaşma, Suriye Destek Grubu üyelerinin, kalıcı ateşkes için ilk adımın şiddetin bir an önce sona ermesi olduğu konusunda taraflar üzerinde etkilerini kullanma noktasında kararlılığını da gösteriyor. Siyasi müzakerelerin devam etmesi için uygun ortamın sağlanmasına da katkıda bulunuyor" ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'nde 18 Aralık'ta kabul edilen 2254 sayılı kararda, Suriye'de siyasi geçiş süreci için ocak ayı ortasına kadar ateşkesin sağlanması, yeni anayasa ve seçimler için çalışmalara başlanması ve insani yardımların tüm bölgelere ulaşmasının sağlanması kabul edilmişti.

Esed rejimi ve Rusya, bu kararın ardından Suriye'nin kuzeyinde muhaliflere ve yerleşim birimlerine yönelik hava saldırılarını daha da artırmış, Halep ve İdlib'te okul ve hastaneler vurulmuş, binlerce kişi yerlerinden edilmişti.

İNGİLTERE DE MEMNUNİYETLE KARŞILADI

İngiltere, Suriye'de çatışmaların 27 Şubat'ta durdurulmasına yönündeki anlaşmadan memnuniyet duyduğunu bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Suriye'de ateşkes uzlaşısı hakkında basına açıklamada bulundu.

Ateşkes kararına yönelik ABD ile Rusya arasında varılan uzlaşıdan duyduğu memnuniyetin altını çizen Hammond, "Eğer bu anlaşma tam olarak ve içtenlikle uygulanırsa, Suriye'de korkunç sevideki şiddetin azaltılması ile krize kalıcı bir siyasi çözüm bulunmasına yönelik çok önemli bir adım atılmış olunacak" dedi.

Ateşkesin sadece, Suriye rejimi ile rejim destekçilerinin eylemlerinde büyük bir değişikliğe gitmesi halinde başarılı olacağını kaydeden Hammond, "Rusya özellikle Suriyeli siviller ile ılımlı muhalif gruplara yönelik saldırılarına son vererek ve Suriye rejiminin de aynısını yaptığına yönelik etkisini kullandığından emin olarak bu anlaşmaya saygı göstermelidir" diye konuştu.

İngiliz bakan, ateşkesin tam olarak uygulanması ve böylece bölgede siyasi müzakerelerin mümkün olan en kısa zamanda tekrardan başlama ümidini taşıdığını aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması için ülkesi ile Rusya arasında sağlanan anlaşmaya yönelik yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki günlerde ana taraflardan çatışmaların durdurulması şartlarına uymalarına dair taahhütlerini sağlamak ve izleme ile uygulamalar için usulleri geliştirmek üzere çalışacağız" demişti.

 

Yorumlar