Suriye'de eski dostlar düşman oldu: Esad PYD'yi vurdu

Suriye ordusuna ait savaş uçakları, 5 yıllık savaş süresince Şam rejimine yakın dostluğuyla bilinen PYD'yi ilk kez havadan vurdu. Daha önce küçük çaplı çatışmalar yaşayan taraflar bu kez ağır silahlarla büyük bir çatışmaya tutuştu. Haseke'deki çatışmaların hala devam ettiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Suriye'de eski dostlar düşman oldu: Esad PYD'yi vurdu
Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşta, başından bu yana dost geçinmeye çalışan Şam rejimiyle kuzeydeki PKK yapılanmas PYD arasında ilk kez büyük çaplı çatışmalar çıktı. Haseke'deki alan kontrolü anlaşmazlığından kaynaklanan çatışmalarda Suriye'de Esad hükümetine ait savaş uçakları ilk kez Kürt güçlerine havadan saldırdı. Savaş jetleri ve toplarla vurulan PYD'nin çok ağır zaiyat verdiği belirtiliyor. PYD'nin de rejim güçlerine havan toplarıyla karşılık verdiği çatışmaların hala devam ettiği belirtiliyor. 

ESAD UÇAKLARI İLK KEZ PYD'Yİ VURUYOR

Şam yönetimine ait savaş uçakları, beş yıldır devam eden iç savaşta ilk kez ülkenin kuzeydoğusunda PKK'nın Suriye kolu PYD'nin kontrolündeki Haseke yakınındaki bölgeleri bombaladı. Reuters'ın haberine göre, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG,hava saldırılarının şehrin Kürt bölgelerini ve Asayiş olarak bilinen Kürt güvenlik güçlerinin bulunduğu pozisyonları vurduğunu belirtti. YPG sözcüsü Redur Xelil, ölü ve yaralılar olduğunu söyledi. 



PYD'NİN STRATEJİK BİNALARI VURULDU

Salihiyye, Tel Hacer ve Mufti mahallelerindeki YPG mevzileri vuruldu. PYD'nin sözde federasyon binası yerle bir edildi. Suriye Savaş uçakları Demokratik Suriye Güçleri, Asayiş ve YPG merkezlerini de bombaladı. Suriye ordusu savaş uçaklarının yanı sıra topçu birliklerini de kullandı. PYD havan topları kullanarak karşılık vermeye çalıştı. 

Ordu birliklerinin hedef aldığı "Rojava Federasyon Binası" bölgedeki PYD faaliyetlerinin merkezi konumundaydı. Haseke'de son bir haftada tansiyonu yükselten olaylar, PYD'ye bağlı Asayiş adlı milis güçlerinin Ulusal Savunma Birlikleri'ne saldırmasıyla başladı. 

DAHA ÖNCE DE ÇATIŞMIŞLARDI

Haseke'deki petrol alanları ile saha kontrollerinde anlaşmazlık yaşayan taraflar taraflar daha önce küçük çaplı çatışmalar yaşamışlardı; ancak karşılıklı diyaloglar sonucu çatışmalar büyümeden önlenmişti. PYD'nin son dönemlerde hem kendisinden olmayan Kürt siyasetçilere hem de Şam yönetimine yönelik saldırgan tutumunun büyük çatışmaya neden olduğu tahmin ediliyor. 

PYD son günlerde Suriye'nin kuzeyinde kendisine destek vermeyen diğer Kürt partilerine yönelik de saldırılar düzenlemişti. Saldırılarda Kürt partilerinin liderleri kaçırılmış, bazıları da zorla alıkonmuştu. 

Yorumlar