Suriye anlaşması bu gece yürürlüğe giriyor

Türkiye, Rusya ve İran arasında varılan "çatışmasızlık" anlaşması bu gece yürürlüğe giriyor.

Google Haberlere Abone ol
Suriye anlaşması bu gece yürürlüğe giriyor

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Kazakistan'ın  Astana kentinde Türkiye, Rusya ve İran arasında varılan "çatışmasızlık" anlaşmasının bu geceden itiraberen yürürlüğe gireceği açıklandı. 

ALMANYA'DAN MEMNUNİYET AÇIKLAMASI

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert Astana’da Türkiye, Rusya ve İran tarafından imzalanan ‘çatışmasızlık bölgesi’ anlaşmasına ilişkin, ''Suriye'deki gerginliği ve şiddeti azaltabilecek ve acilen ihtiyaç duyulan insani yardımın gerçekleşmesini sağlayabilecek her türlü girişimi memnuniyetle karşılarız'' dedi.

Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında Seibert, Alman hükümetinin, bu konudaki her türlü girişimi memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, "Suriye'deki gerginliği ve şiddeti azaltabilecek ve acilen ihtiyaç duyulan insani yardımın gerçekleşmesini sağlayabilecek her türlü girişimi memnuniyetle karşılarız. Gerginliği azaltacak bu tür bölgelerin kurulması doğru yolda atılmış bir adım olabilir, ancak bu da anlaşmaya gerçekten uyulmasına bağlı. Bu konuda da özellikle Rusya'nın sorumlu olduğunu düşünüyoruz. Özellikle uçuş yasağı ve insani yardım ulaştırılması konularında." ifadesini kullandı.

Astana görüşmelerinin, BM'nin öncülüğünde Cenevre'de Suriye konusunda yapılacak geniş çaplı müzakerelerin çerçeve şartlarını hazırlaması gerektiğini kaydeden Seibert, "Olumlu gördüğümüz husus, ABD'nin Astana'daki görüşmelere katılmış olması, sorunlu gördüğümüz konu ise, çatışmalarda taraf tutan İran'ın, söz konusu bölgelerdeki güvenliğin sağlanması konusunda anlaşmaya uyulup uyulmadığını kontrol edecek olması. Eğer yarından itibaren, çatışmaların yaşanmayacağı ve insani yardımın ulaştırılabileceği belirli bölgeler oluşturulabilirse, bu cesaret verici bir adım ve olumlu hava yaratacak bir perspektif olur. Anlaşmanın gerçekten uygulamaya konulması, Cenevre'de siyasi süreç başlatılması için gerekli imkanı da sağlayacaktır. Düşüncemize göre, bu süreç olmadan da bölgede gerginliğin azaltılması ve istikrar, kalıcı olarak sağlanamaz." ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcılarından Maria Adebahr da, bakanlık olarak Astana'daki görüşmelerin ayrıntılarıyla ilgili olarak tüm katılımcı ülke temsilcileri ile görüşeceklerini ve gerektiği takdirde hangi konularda ne şekilde yardımcı olabilecekleri konusunda karar vereceklerini açıkladı.

Yorumlar