Rusya ve Şam 35 kez ateşkesi ihlal etti

Şam yönetimi ile Rus güçleri cumartesi günü yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkesi, ikinci gününde 35 kez ihlal etti

Google Haberlere Abone ol
Rusya ve Şam 35 kez ateşkesi ihlal etti

Suriye'de rejim ve Rus güçlerinin, cumartesi günü yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını, ikinci gününde 35 kez ihlal ettiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından hazırlanan raporda, cumartesi günü başlayan ateşkesin ikinci gününde rejim ve Rus güçlerinin ateşkesi 35 defa ihlal edildiği belirtildi. Bu ihlallerden 27'sinin rejim, 8'inin ise Rus güçleri tarafından gerçekleştirildiğine işaret edilen raporda söz konusu güçlerin ilk iki gün içinde ateşkesi toplam 49 defa ihlal ettiği kaydedildi.

Rejim güçlerinin Suriye'nin neredeyse bütün şehirlerinde gerçekleştirdiği bu ihlallerden 6'sının Humus, 8'inin Hama, 8'inin Şam kırsalı, 2'sinin İdlib, 2'sinin Kuneytra, birinin ise Dera'da tespit edildiği, söz konusu saldırılarda ikisi kadın ve çocuk 3 sivilin öldüğü aktarıldı.

Rus güçlerinin ise Halep'te 4, Hama'da 2, Humus ve İdlib'te de birer kez ateşkesi ihlal ettiği kaydedildi.

Raporda ayrıca cumartesi günü yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına ilişkin değerlendirmelere de yer verildi.

Rusya'nın açıkça ülkede çatışan taraflardan birinin safında yer aldığı dolayısıyla ateşkese uyulup uyulmadığının gözlenmesi konusunda rol oynamasının mümkün olmadığı belirtildi.

Ateşkesin akıbetinin belirsizliğine dikkat çekilen raporda, söz konusu anlaşmanın rejim ve Rus güçlerine, "Nusra Cephesi'nin bulunduğu" bahanesiyle muhaliflerin kontrolündeki kuzey bölgeleri vurma imkanı sağladığı eleştirisine yer verildi.

SNHR dün açıkladığı raporda da cumartesi yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının ilk gününde rejimin ateşkesi 14 kez ihlal ettiğini duyurmuştu.

 

Yorumlar