'Özgür Suriye Ordusu' nedir? Kimlerden oluşur?

Suriye'de rejim karşıtı olarak oluşturulan 'Özgür Suriye Ordusu' Devlet Başkanı Beşar Esed'i devirmek için biraraya gelen savşçılardan oluşan bir gruptur.

Google Haberlere Abone ol
'Özgür Suriye Ordusu' nedir? Kimlerden oluşur?

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye'de Rejim karşıtlığı ile bilinen askerler ve sivillerin, Devlet Başkanı'nı devirmek için biraraya gelerek oluşturduğu silahlı bir örgüttür. Lideri Riyad el-Esad'dır, siyasi kanadı ise Suriye Ulusal Konseyi'dir.

Özgür Suriye Ordusu veya Hür Suriye Ordusu, Suriye Arap Cumhuriyeti'nde kurulan, ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ni ve Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı devirmek için savaşan, silahlı bir örgüttür. Suriye İç Savaşı sırasında rejimi yıkmak isteyen, askerler ve paralı savaşçılar tarafından, 29 Temmuz 2011 tarihinde Riyad el-Esad liderliğinde kurulmuştur. Siyasi kanadı Suriye Ulusal Konseyi'dir ve ona bağlıdır.

Üyelerinin büyük bir çoğunluğunu, Beşşar Esad'e bağlı Suriye Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılan asker ve subaylar oluşturmaktadır.

ÖSO NE ZAMAN KURULDU?

Kuruluşu 29 Temmuz 2011 tarihinde duyurulan Özgür Suriye Ordusu, internet ortamında yayınladıkları videolarda Suriye Arap Cumhuriyeti askerlerini mevcut görev yerlerini terk ederek, devletle karşı kendilerine katılmaya çağırmaktadır. Ne kadar üyesi olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Kendi websitesinden yapılan açıklamada 40,000 asker olarak tanımlanmıştır.

Suriye Ordusu'nun sivillere ateş açması ve gösterileri zor kullanarak bastırmaya çalışması, pek çok asker ve subayın ordudan ayrılmasına yol açmıştır. Bazı siviller de silahlanarak direnişe katılmışlardır. Tüm bu gruplar 29 Temmuz 2012 tarihi öncesi dağınık haldeydi. Bu tarihte Suriye Hava Kuvvetleri albaylığından istifa eden Riyad el-Esad ve silah arkadaşları tüm milis-asker gruplarını tek çatıda birleştirmek amacıyla Özgür Suriye Ordusu'nu kurdular.

FIRAT KALKANI

Suriye'de Cerablus ve Azez bölgesine huzur getiren Fırat Kalkanı Harekatı'nın destekçisi olan ÖSO'nun kaç askeri olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, kendi websitelerinden yapılan açıklamada 40,000 asker olarak tanımlanmıştır. Cumhurbaşkanı Receğ Tayyip Erdoğan'ın da desteklediği grup, Fırat Kalkanı ile huzur gelen yerlerin yönetimini elinde bulunduruyor.

ÖSO, AFRİN HAREKATI İÇİN HAZIR

Cerablus ile Azez arasındaki bölgeye huzuru getiren Fırat Kalkanı Harekatı’nda Türkiye tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu bünyesindeki silahlı gruplar da Afrin’e yönelik operasyona hazır olduklarının mesajını veriyor. ÖSO bileşenlerinden olan Ceyşel Şamel grubu, Afrin sınırına yakın bölgelerde PYD’li teröristlere birkaç yüz metre uzaklıktaki kontrol noktalarının 24 saat güvenliğini sağlıyor. Sık sık Afrin bölgesindeki teröristlerin saldırılarını karşılık vererek püskürten Ceyşel Şamel grubu üyeleri, Türkiye’nin düzenleyeceği harekata hazır olduklarını ifade etti.

Yorumlar