Müslüman Alimler Birliği'nden Halep çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Halep için İslam dünyasına acil çözüm çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
Müslüman Alimler Birliği'nden Halep çağrısı
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, Arap ve Müslüman ülke liderlerine "Müsebbiplerinin alnında kara leken olan ve büyük bir insanlık suçu olan Halep'teki trajediyi bitirmek ve Suriye krizine çözüm bulmak için acil müdahale" çağrısında bulundu.

Karadaği, Arap ve Müslüman ülke liderlerine yönelik yayımladığı mektupta, "Sizler de Halep'teki olağanüstü durumun farkındasınız. Bu hafta 400 ila 500 civarında insan öldürüldü. Halep'in doğusundaki sağlık merkezlerinin hepsi yok edilmek üzere. Suriye'de olanlar dünyadaki en büyük insani felakettir." ifadelerini kullandı.

Suriye'de 220 bin insanın yaşamını yitirdiğini, bir milyondan fazla insanın yaralandığını, 12 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kalarak mülteci ya da sığınmacı durumuna düştüğü ve bu kişilerin şu an insani yardıma muhtaç halde bulunduğu kaydedilen mektupta, "Binlercesi çocuk yaklaşık 300 bin kişi hedef gözetmeksizin atılan bombalardan dolayı büyük acılar çekti. Yoğun nüfuslu yerlerde sistematik olarak, uluslararası insan haklarına aykırı ve savaş suçu olacak şekilde yakıcı silahlar ve gelişmiş füzeler kullanıldı." denildi.

"KARA BİR LEKEDİR"

Halep'te yaşananları "müsebbiplerinin alnında kara bir leke" olarak nitelendiren Karadaği şöyle devam etti:

"Dünya Müslüman Alimler Birliği sizleri krize çözüm bulmak, kentte mahsur kalanları kurtarmak, temel ilaç ve gıda maddelerini sivillere ulaştırmak, siviller için güvenliği temin etmek için kuşatmayı kaldırmak ve hedef gözetilmeksizin gerçekleştirilen bombardımanları durdurmak için acil müdahaleye davet ediyor."

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadaği, 30 Eylül'ün tüm dünyada "Halep için öfkelen" sloganıyla "Öfke günü" ilan edilmesini istemişti.

Karadaği dün yaptığı yazılı açıklamada, Esed rejimi ve Rusya'nın saldırıları karşısında Halep halkına destek olmak amacıyla "Öfke günü" ilan edilmesi için çağrıda bulunduğu 30 Eylül'de, tüm imam ve hatiplerin cuma hutbesini Halep'e ayırması gerektiğini belirtmişti.

ABD ve Rusya öncülüğünde başlatılan ateşkesin 19 Eylül'de bitirildiğinin ilan edilmesinden bu yana Halep'te rejim ve Rus güçlerinin düzenlediği bombardımanlarda yüzlerce kişi ölmüş, yüzlercesi de yaralanmıştı.

Yorumlar