İşte Suriye'de kurulacak güvenli bölgeler

Türkiye, Rusya ve İran Suriye’de sekiz bölgede ‘çatışmasızlık bölgeleri’ kurmak konusunda Astana’da anlaştı.

Google Haberlere Abone ol
İşte Suriye'de kurulacak güvenli bölgeler

Türkiye, Rusya ve İran Suriye’de sekiz bölgede ‘çatışmasızlık bölgeleri’ kurmak konusunda Astana’da anlaştı. 4 Nisan’da kimyasal saldırıya hedef olan İdlib, Halep kırsalı, Humus’un Rastan bölgesi, Şam banliyöleri, Der’a ve Kuneytra kırsalı çatışmasızlık bölgesi olarak ilan edilecek. Güvenli bölgelerde herhangi bir askeri eylem gözlenmemesi hâlinde bu bölgelerde uçaklar uçmayacak. Astana’da buluşan üç garantör ülke Suriye’de ‘çatışmasızlık bölgeleri’ kurulması hususunda mutabakat metnini imzaladılar. Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, mutabakattan duyulan memnuniyet ifade edilirken, ‘çatışmasızlık bölgeleri’ne ilişkin detay da paylaşıldı.

ASTANA’DAN MUTABAKAT ÇIKTI

Dün Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye konulu toplantıda, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de “çatışmasızlık bölgeleri” oluşturulması konusunda anlaştı. Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, görüşmelerin ikinci ve son gününde, basına taraflar arasında sağlanan anlaşmaya dair açıklama yaptı. İmzacı ülkelerin Suriye’nin toprak bütünlüğünü bir kez daha taahhüt ettiğini belirten Abdrahmanov, Suriye krizinin barış yoluyla BMGK kararı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi. Abdurahmanov, temmuz ayının ilk haftasında Ankara’da teknik toplantının, ardından Astana’da üst düzey görüşmelerin yapılacağını duyurdu. Açıklamanın ardından, Türk, Rus ve İranlı yetkililer mutabakat metnini imzaladı.

Muhtıra ile ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı anlaşmadan duyulan memnuniyet dile getirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Çatışan taraflar arasında söz konusu bölgelerde hava unsurları dahil her türlü silah kullanımının durdurulmasını ve bölgelere acil ve kesintisiz insani yardım akışının sağlanmasını kayıt altına alan bu muhtırayı memnuniyetle karşılamaktayız” ifadelerine yer verildi.

ATEŞKES REJİMİ GÜÇLENECEK

Dışişleri açıklamasında, ‘çatışmasızlık bölgeleri’ne de ayrıntılı yer verdi. Buna göre, “Suriye’nin İdlib vilayetinin tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri, Humus vilayetinin belli bölümleri, Şam/Doğu Guta bölgesi ve Dera ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan” ‘çatışmasızlık bölgeleri’ oluşturulacak.

Plana göre güvenli bölgeler ile Suriye’de ateşkes rejiminin güçlendirileceği öngörülüyor. Rusya’nın öne sürdüğü plan ile Türkiye’nin, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ilkesinin de garantiye alındığı ifade ediliyor.

ABD ANLAŞMADAN RAHATSIZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de şiddet olaylarını azaltacak çalışmaları desteklediklerini bildirdi. Dışişleri Bakanlığının yeni sözcüsü Heather Nauert, Suriyeli muhaliflerin gösterdikleri çabadan dolayı da memnuniyet duyduklarını söyledi. Açıklamada, ABD'nin kaygılarının olduğuna vurgu yapılarak, “Buna İran'ın garantör olarak adlandırılması da dahil. İran'ın Suriye'deki müdahaleleri şiddeti artırdı ve İran'ın Esed rejimine verdiği sorgusuz destek, Suriye halkı için perişan bir duruma dönüştü” ifadesine yer verildi.

3 ülkeden birlikler konuşlanacak

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türkiye, Rusya ve İran arasında varılan "Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına dair muhtıraya göre Suriye'de "güvenlikli bölgelerde" garantör ülke birlikleri konuşlanacak. Suriye iç savaşının en sıcak 4 bölgenin içinde ise "kontrol ve gözlem noktaları" yer alacak. Kontrol ve gözlem noktalarının faaliyeti ve güvenlikli bölgelerin idaresi garantör ülkelere ait birliklerce uzlaşma temelinde sağlanacak. Gerektiği hallerde garantör ülkelerin uzlaşmasıyla üçüncü taraflar konuşlandırılabilecek.

Yorumlar

ertan en güzeli, şu katil eşkıya abd yi sokmadınızya aranıza